VIDEO: NAJSKUPLJA NA SVIJETU – U Zagrebu skulptura “Čovjek koji hoda” Alberta Giacomettija

Albero Giacometti
Albero Giacometti

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu sinoć je otvorena izložba Alberta Giacomettija. Riječ je o izložbi koja je privukla veliku medijsku pozornost, između ostalog i jer je izložena najskuplja skulptura na svijetu “Čovjek koji hoda”, koja je na aukciji u Londonu prodana za više od 100 milijuna dolara.

Autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić. “Alberto Giacometti kao ni jedan drugi kipar njegova vremena uspio je u svojim djelima uhvatiti svu onu patnju, sav onaj očaj, svu neizvjesnost čovjeka preživjelog Drugi svjetski rat. Čovjeka izašlog iz ruševina, fizičkih i emocionalnih Drugoga svjetskog rata”, rekla je Poklečki Stošić, prenosi Media servis.

Postav Giacometijevih djela prate i videoinstalacije koje prikazuju suvremena ratna stradanja. Autor fotografija je Zoran Marinović.

“Kao autor sasvim sigurno da sam zadovoljan izlagati na ovakvom mjestu, ali kao čovjek ne mogu biti zadovoljan. Ovakvi prizori nismo vjerovali da će pokazivati u našoj sadašnjosti: izbjeglice, djeca vojnici. Kao autor sam zadovoljan, kao čovjek koji je osjetljiv na tuđu patnju sigurno nisam”, rekao je Zoran Marinović.

U Umjetničkom paviljonu izložena su djela posuđena iz francuske Fundacije Maeght – riječ je o dvadesetak crteža, isto toliko litografija te skulpture. Otvorenje nije propustio ni gradonačelnik Bandić.

“Ova tri mjeseca koliko će izložba trajati mislim da je puno ljudi ne samo iz Hrvatske nego i iz regije posjetiti. Ovo nije praksa svaki dan i rijetki su gradovi u Europi i svijetu koji imaju prigodu ugostiti velika djela Alberta Giacomettija. Dovoljno je reći, da smo tu u podnožju najskuplje skulpture na svijetu ‘Čovjeka koji hoda‘ sa 105 milijuna dolara i moramo biti sretni da Zagreb sebe potvrđuje kao istinska kulturna europska metropola”, rekao je gradonačelnik Bandić.

Posjetitleji izložbu mogu razgledati do početka siječnja. Pojedinačna ulaznica za odrasle je 50 kuna, a obiteljska ulaznica za dvoje odraslih i dvoje djece 130 kuna.