VIDEO: “NAJ” USPJEH KLUPSKOG NOGOMETA: Na današnji dan Dinamo osvojio Kup velesajamskih gradova

Na današnji dan 6. rujna 1967. Dinamo je osvojio Kup velesajamskih gradova nakon što je u finalu pobijedio sjajni Leeds United, za koji su igrali slavni Jackie Charltonom i škotske legende Billy Bremner i Peter Lorimer.

Dinamo je bio bolji od Leedas 2:0 i 0:0. U Zagrebu su postigli zgoditke Marijan Čerček i Krasnodar Rora. Bilo je to najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa do danas.

Tadašnji predsjednik FIFA-e sir Stanley Rous predao je trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati. Igrači koji su donijeli uspjeh: Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza i Slaven Zambata. Treneri su bili Branko Zebec i Ivica Horvat.

Podsjetimo kako je inicijator natjecanja za Kup velesajamskih gradova bio Švicarac Thommen, potpredsjednik UEFA-e koji je 1955. u Baselu okupio predstavnike 10 europskih velesajamskih gradova (Barcelona, Basel, Birmingham, Frankfurt,Kopenhagen, Laussane, Leipzig, London, Milano i Zagreb) i predložio organizaciju natjecanja gradskih reprezentacija.

Najprije je sve zamišljeno kao dvogodišnje natjecanje ali se protegnulo na tri godine. I slijedeća dva izdanja, 1958-60. i 1960-61., održana su kao natjecanja gradskih vrsta, a od sezone 1961/62. postaje jednosezonsko klupsko natjecanje u koje je svaki član UEFA-e imao pravo poslati do tri sudionika, dakle najjače klubove osim prvaka država.

Kup velesajamskih gradova i Kup Uefa bili su tada znatno jače natjecanje nego što je danas Liga UEFA-e što daje još veći sjaj Dinamovom uspjehu. Od sezone 1971./72. UEFA mijenja određena pravila natjecanja i osniva Kup UEFA.

Evo koje su sjajne momčadi bile osvajači Kupa:
1955-1958. Barcelona
1958-1960. Barcelona

1961. Roma
1962. Valencia
1963. Valencia
1964. Real Zaragoza
1965. Ferencvaros
1966. Barcelona

Poslije Dinama osvajači Kupa velesajamskih gradova su bili engleski klubovi: Leeds United, Newcastle, Arsenal i ponovno Leeds United.

Dinamo bio i finalist istog natjecanja i 1963. kada je u finalu izgubio od Valencije, a na putu do finala izbacio je velikane europskog nogometa Bayern i Porto.

Najteži protivnik Dinamu do finala 1967. bio je Juventus kojeg je Dinamo izbacio u četvrtfinalu.

Komentiraj