VIDEO: MINISTAR BRANITELJA – Tko je samozatajni general Tomo Medved

orešković, medved

Trebalo je čekati gotovo mjesec i pol dana nakon ostavke Mije Crnoje, da bi Vlada popunila i posljednje ministarsko mjesto. Tomo Medved je novi ministar branitelja i odmah se pojavilo pitanje- tko je Medved?

Član je HDZ-a, ali kroz stranku se nije predstavljao javnosti. Predsjednik je Udruge veterana Tigrova, rođen je u Šiljkovaći u općini Cetingrad.

Dragovoljac je Domovinskog rata od 1990. kada je se javio u postrojbu Jedinice za posebne namjene MUPA-a Rakitje. Godinu dana kasnije bio je zapovjednik voda u 2. bojni 1. gardijske brigade, a potom je postao i zapovjednik satnije.

Mnogi i ne znaju kako je baš Tomo Medved jedan je od junaka filma Banijska ratna praskozorja legendarnog snimatelja Gordana Lederera. (Video u prilogu dolje)

 

Baš je Medved bio taj koji je za smrtno ranjenog Lederera pokušao osigurati helikopter da ga preveze u bolnicu.

Helikopter je pokušao dobiti od generala JNA Andrije Rašete. Međutim, pomoć nije stigla i Ledereru nije bilo pomoći.

Po okončanju rata Medved ostaje u vojsci i obnaša razne dužnosti, a bio je i savjetnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga za kopnenu vojsku.

Medved se i školovao, pa je završio Zapovjedno-stožernu školu Blago Zadro i Ratnu školu ban Jelačić. Godine 2009. dobio je i čin brigadnog generala, a nositelj je i brojnih odlikovanja.

Sudjelovao je i u prosvjedima u Savskoj.

https://www.youtube.com/watch?v=ofg8UuF7bf4