VIDEO: KAOS U SAD-U – Je li to početak građanskog rata?

Kaos i nasilje na ulicama američkih gradova. Sedmi dan zaredom bijesne prosvjedi protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Bijes zbog sistemskog rasizma u SAD-u dugo već ključa, a smrt Georgea Floyda tijekom uhićenja uzrokovala je erupciju.

Izvor: Media servis

Predsjednik Donald Trump zaprijetio je vojskom što je dodatno razbuktalo gnjev na ulicama. Ulazi li SAD u građanski rat?

Više od 20 američkih saveznih država aktiviralo je nacionalnu gardu, a policijski sat uveden je u najmanje 40 gradova, no to nije spriječilo nastavak prosvjeda zbog smrti Georga Floyda. Predsjednik Donald Trump zatražio je snažniji obračun s prosvjednicima.

“Danas sam preporučio svim guvernerima da upotrijebe Nacionalnu gardu u dovoljnom broju kako bismo dominirali ulicama. Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti dostatnu prisutnost snaga provođenja zakona sve dok nasilje ne bude ugušeno. Ako grad ili država odbiju poduzeti korake potrebne da bi se zaštitili životi i imovina njihovih građana onda ću poslati vojsku i riješiti problem umjesto njih.”

I dok neki prosvjeduju mirno, diljem SAD-a mnogi su se odali nasilju, pljački i paležu. U sukobima s policijom nekoliko prosvjednika je poginulo, a u pucnjavi u St. Louisu četvero policajaca je ranjeno, u New Yorku policajac je pregažen. Brat Georgea Floyda, Terrence, pozvao je na prekid nasilja.

“Razumijem da ste uzrujani, ali sumnjam da ste uzrujani kao ja. Ako ja ne divljam, ako ne razaram i uništavam svoje susjedstvo, što onda vi radite. Učinimo ovo na drugi način. Učinimo ovo na drugi način. Prestanimo misliti da naši glasovi nisu važni i izađimo glasati.”

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

S druge strane Atlantskog oceana dolazi poruka kako je EU šokirana i zgrožena smrću Georgea Floyda. Visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell.

“Ovo je zloupotreba moći i toga se treba odreći. Protiv toga se moramo boriti u SAD-u, ali i drugdje.”

Vodeća svjetska sila je, prema mnogima, na rubu građanskog rata. No, naš europarlamentarac i stalni izvjestitelj EU parlamenta za odnose sa SAD-om Tonino Picula to ne vidi tako.

“Ne. Amerika ima dugu tradiciju sukobljavanja. Sjetimo se nemira iz 60-ih godina. Amerikanci, kada su dovoljno pritisnuti nečime što ih smeta u njihovoj državi, izlaze na ulice i protestiraju. To je duboka tradicija demokratskog društva. Što je jače gušenje tih demokratskih prava to je i otpor zakonito jači.”

Trump ne odustaje od dolijavanja ulja na vatru, smatra Picula te dodaje da sve to ide na ruku demokratu Joeu Bidenu, s kojim će se Trump sučeliti na izborima u studenom. Smatra da je ovdje riječ i o općoj frustraciji zbog ekonomskog slabljenja velikog dijela američkih građana, a tu je doprinijela i Trumpova administracija. Upravu nju, zbog podcjenjivanja i kasne reakcije, mnogi smatraju najvećim krivcem za brojne žrtve koronavirusa. Hoće li sve to naštetiti Trumpu u borbi za drugi mandat, pitali smo u Intervjuu tjedna Mediaservisa bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića.

“On će sasvim sigurno imati, ako uspije ovo završiti, podršku jednog dijela i to onih koji ga podržavaju. Ako se uzme da je Amerika loše reagirala na pandemiju, a posebno njegova administracija, plus ovi prosvjedi, ukupno slabi pozicija predsjednika Trumpa.”

Dodajmo svemu kako je Floydova smrt proglašena ubojstvom, a u međuvremenu je obdukcija, koju je naručila obitelj, pokazala da je preminuo uslijed gušenja izazvanog kontinuiranim pritiskom, što je suprotno od službene obdukcije prema kojoj nema znakova gušenja.

Komentiraj