VIDEO: JAČI OD PLANINE – Dvije godine probijao cestu do sinova!

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Indijac iz sjeveroistočne savezne države Orisa iskopao je osam kilometara dugu cestu samo kako bi svoju djecu, koja žive u učeničkom domu u lokalnom gradu, mogao češće viđati.

Naime, siromašni prodavač povrća, Jalandhar Nayak (45), bez školske naobrazbe, živi u zabačenom selu 15 kilometara udaljenom od mjesne škole koju pohađaju njegova tri sina.

No, kako dječaci na putovanje, samo u jednom smjeru, jer moraju priječi pet brda po uskom i kamenitom putu, utroše oko tri sata, brižan se otac, odlučio na očajnički pothvat.

Posljednje dvije godine Nayak je svakoga dana osam sati samo rukama, pijukom i željeznom polugom prokapao zemlju, razbijao stijene i uklanjao teške kamene gromade.

Lokalnim novinama izjavio je kako se nada da će, u skromnom obiteljskom domu, za praznike i vikende, kada cesta bude gotova, moći češće viđati svoje sinove.

Kazao je i kako mu nitko od lokalnih vlasti dosad nije pomogao i kako su za to što radi saznali tek kada je prošlog mjeseca priča o njemu izašla u novinama.

U znak priznanja za njegov podvig, mjesni su dužnosnici obećali napraviti preostalih sedam kilometara ceste koja povezuje selo s gradom u kojem se nalazi škola.

Projekt su sada preuzele vlasti, uz opasku kako će Nayaku isplatiti novac za njegov rad. Naime cesta koju je svojim rukama prokrčio, dovoljno je dobra da njome mogu voziti i automobili.

On je pak izjavio kako je “iznimno sretan” što će cestu dovršiti vlada, no, ohrabren zatražio je još jednu “sitnicu” – da se osigura električna energiju i voda za piće njegovu selu.

“Ostao sam impresioniran jer je pazio na to da niti jedno drvo ne bude posječeno dok je kopao put”, kazao je novinar Sibashakti Biswal koji je prvi intervjuirao Nayaka.

Pothvat je planirao još od smrti supruge. Naime, Falguni Nayak preminula je jer joj nakon nesreće, zbog nedostupnog terena i nedostatka ceste, nije na vrijeme pružena hitna medicinska njega.