VIDEO: IZRAELCI TVRDE – Našli smo u bolnici oružje koje je skrivao Hamas

Dramatična situacija u Gazi se nastavlja. Izraelska vojska ušla je u najveću bolnicu Al Shifa tražeći oružje i ostalu vojnu infrastrukturu. Zbog tog događaja Izrael gubi potporu međunarodne zajednice, a turski predsjednik Izraelce naziva teroristima.

Izvor: Media servis

Izraelska vojska objavila je da je ušla u kompleks Al Shife, najveće bolnice u Gazi, pozvavši militante Hamasa da se predaju. Izraelske snage ušle su u zapadni dio zdravstvenog kompleksa. Izraelci, kao i Sjedinjene Američke Države smatraju da Hamas koristi bolnicu za vojne operacije i skladištenje oružja.

Glasnogovornik Sate Departmenta John Kirby.

“Imamo informacije da su Hamas i palestinski islamski đihad neke bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al – Shifu i tunele ispod njih iskoristili za držanje talaca i podržavanje svojih vojnih operacija. Hamas i palestinski islamski đihad upravljaju iz Al Shife u gradu Gazi. Ondje su pohranili oružje i spremni su odgovoriti na izraelsku vojnu operaciju. Da budem jasan, ne podupiremo zračne napade na bolnicu.”

Generalni direktor ministarstva zdravstva Gaze Munir al Brush tvrdi kako su teze Izraelaca i saveznika o tome da Hamas koristi najveću bolnicu u Gazi Al Shifu za ratno djelovanje čista izmišljotina.

Vojska je istovremenu objavila video snimku za koju kaže da prikazuje dio oružja i opreme prikupljene u zgradi unutar velikog bolničkog kompleksa, uključujući automatsko oružje, granate, streljivo i pancirne prsluke.Hamas, koji se bori protiv izraelskih snaga u Gazi, odbacio je to kao “laž i jeftinu propagandu”.