VIDEO: IZ ZNANSTVENOG KUTA – Je li legalni alkohol opasniji od ilegalne marihuane?

alkoholizam, pijanstvo

Svakih deset sekundi u svijetu netko umre od nekog od opijata, pa su znanstvenici usporedili alkohol i maruhuanu i došli do iznenađujućih rezultata.

O tome je li štetniji legalni alkohol ili ilegalna marihuana vrlo se često raspravlja. Sada smo bliže odgovoru.

Istina, IFLScience navodi kako na to pitanje i nije lako odgovoriti a da odgovor bude uistinu zasnovan na svim znanstveno obrađenim činjenicama i spoznajama.

Teško je već i stoga što je riječ o različitim zakonskim statusima – legalnom i ilegalnom.

Tako se već desetljećima s uspjehom istražuju loši i pogubni utjecaji alkohola, ali zbog svoje ilegalnosti i drugih elemenata to je teže s marihuanom.

Naravno, postoje i dileme o tome što jest bolje a što je lošije ili opasnije. Jer valja ocijeniti i zavisnost o nekoj supstanci, zatim utjecaj na organizam, pa i štetu koja se čini društvu i još mnoge elemente.

Istražujući znanstvenicu su došli do zaključka kako marihuana stvara manju zavisnost od alkohola.

Čak 8.000 Amerikanaca sudjelovalo je u istraživanju o konzumiranju droga i alkohola, a rezultati su pokazali da bi se oko 15 posto ispitanika moglo smatrati ovisnicima o alkoholu. Istovremeno je samo 9 posto bilo ovisno od marihuane.

Još je složenije pitanje utjecaja na zdravlje, jer alkohol, znamo, povećava rizik od mnogih bolesti – raznih oblika karcinoma. A kad je riječ o kanabisu mnogi tvrde kako ima suprotno djelovanje i da bi ga valjalo koristiti u liječenju, posebno karcinoma.

Valja i reći kako je niz velikih studija dokazalo kako je alkohol opasnost broj jedan, pa ga se i smatra najopasnijim opijatom. Heroin je na drugom, a krek na trećem mjestu. Marihuana je zauzela osmo mjesto.

Podaci kažu kako od alkohola u svijetu umre po jedna osoba svakih 10 sekundi, ili 3, 3 milijuna ludi godišnje!

Ali, unatoč svemu alkohol je legalan!

Na ovoj snimci možete vidjeti kao razorno djeluje.

Komentiraj