VIDEO: IZ SABORA ZA POSLOM U IRSKU – Bivši zastupnik Branimir Bunjac o novom životu

Bivši saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, koji se u Saboru potvrdio kao vrlo marljiv i žestoki kritičar vlasti, odselio se u Irsku i tamo živi već šest mjeseci.

Svjedočanstvo o tome objavio je na Facebooku, a podsjećamo kako Bunjac nakon odlaska iz Sabora nije koristio pravo da šest mjeseci prima cijelu, a drugih šest mjeseci pola plaće.

Bunjac u uvodu kaže kako ge je životna situacija natjerala da se malo premjesti, te da se već navikao, malo teškoća s klimom, ali posla ima koliko hoćeš, čak i za vrijeme pandemije kada su brojni radnici ostali bez posla.

”Mogli ste doslovce birati posao koji želite raditi. Ja sam u jednom trenutku na stolu imao sedam ponuda za posao između kojih sam trebao izabrati. I dandanas svaki tjedan dobivam dvije-tri ponude za posao. Ali trenutačno me ne zanimaju neke velike promjene”, kaže Bunjac. Dodaje i da u Irskoj ima sva prava, uključujući i mirovinsko osiguranje, kao i godišnji odmor.

Kaže Bunjac kako radi i još dva posla kako bi dodatno zaradio i još bolje naučio jezik. Govori i o sjajnoj atmosferi jer ”ima posla na svakom ćošku”.

”Nije problem dati otkaz u bilo kojoj sekundi i već sutra početi raditi nešto novo. Plaće su visoke. Minimalac je 1700 eura. Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura. Plaća je na vrijeme. Ne, plaća ne da je na vrijeme, nego ako je u četvrtak, vi možete već 15 minuta nakon ponoći plaću početi trošiti. Dakle u minutu kad je najavljena, a ne ono kad se prvo proknjiži u Fini ili nekom knjigovodstvu”, kaže.

Ima lijepe dojmove o poslodavcima, kolegama i uopće o Ircima. ”Što god da krivo napravite, oni vas neće vrijeđati ni napadati, a najmanje će vas tjerati s posla i davati vam otkaz, opomene, sankcije. To je za mene kulturološki šok jer na to nisam navikao”, kazao je.

”Kad se sjetim Hrvatske i onog teatra apsurda, hladnoće i zlobe koja vreba na svakom koraku, koža mi se naježi. Mislim si, nemoj se nikada vratiti. Ono je pakao. Ali nisam došao ovamo da vječno ostanem. Otišao sam da bih se vratio”, poručio je Bunjac.

Planira ostati oko dvije godine, a kaže i da se u Irskoj na svakom koraku čuje – hrvatski jezik.

Komentiraj