VIDEO: IVAN VILIBOR SINČIĆ – Živi zid predlaže Zakon o legalizaciji konoplje

Foto: Živi zid/Facebook
Foto: Živi zid/Facebook

Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida nakon saborske stanke predložio je da se izmjenama zakona omogući uzgajanje konoplje u industrijske, medicinske, ali i rekreativne svrhe.

Danas je Sabor počeo stankama, Ivan Vilibor Sinčić je u svojoj stanci govorio o stanju u poljoprivredi i najavio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga.

Na početku svog govora rekao je kako prema statistici prema podacima Državnog zavoda za statistiku izgubili 22% proizvodnje kukuruza u odnosu na prošlu godinu, odnosno 16,4% soje u odnosu na prošlu godinu, te da se isto tako 10 puta smanjila proizvodnja sjemenskog krumpira u zadnjih dvadesetak godina.

Naglasio je kako je opći trend katastrofalan te da stoga misli da moramo temeljito promisliti o poljoprivredi u Hrvatskoj ondje gdje vidimo perspektivu.

Prijedlog zakona se tiče uzgoja konoplje i to u tri segmenta. Medicinske svrhe, poljoprivredne svrhe i rekreativne svrhe. Ističe kako konoplja nije egzotična vrsta te da je ona tu oduvijek i da se koristi desetak tisuća godina.

“Poznato je da se može proizvoditi više od 25 000 različitih proizvoda od tekstila, užadi, ima ogroman potencijal u energetici gdje se može koristiti kao gorivo, naravno i u automobilskoj industriji gdje se zbog tvrdoće i razgradivosti može raditi biorazgradiva plastika”, naveo je brojne koristi od konoplje.

Istaknuo je kako na europskom tržištu postoji dozvola da se koristi cjelovita biljka i da prijedlog Živog zida upravo ide u tom smjeru. Za industrijsku proizvodnju ovaj Zakon predlaže da se koristi cijela biljka i da nema nikakvih ograničenja.

Nabrojao je mnoge zemlje u kojima je upotreba konoplje u zadnjih nekoliko godina diljem Europe, ali i svijeta dobila novi zamah i koje su legalizirale upotrebu konoplje u medicinske svrhe.

“Neka od najnovijih znanstvenih istraživanja govore o ogromnom potencijalu ove biljke u liječenju AIDS-a, PTSP-a, alergija, astme, Chronove bolesti, dijabetesa, glaukoma, različitih vrsta infekcija, ekcema, a prema člancima objavljenima u uglednom časopisu Nature, također i pri suzbijanju karcinoma.”

 

Komentiraj