VIDEO: HND O PRIJATENJAMA NOVINARKI N1 TV: Ne postoji politička volja da se to riješi

Foto: Screenshot/N1
Foto: Screenshot/N1

Nataša Božić, urednica na N1 televiziji, zbog razgovora s kolegicama Mladenkom Šarić i Ivankom Tomom u emisiji Točka na tjedan, dobila je prijetnje smrću, koje je prijavila policiji.

Prijetnje upućene urednici ne osudio je i HND, čije priopćenje objavljujemo u cijelosti:

“HND najoštrije osuđuje uvrede i prijetnju smrću upućenu kolegici Nataši Božić Šarić koje je nakon televizijske emisije koju vodi nedjeljom dobila putem društvenih mreža. Kolegica Božić Šarić prijetnje je prijavila policiji, a HND od nadležnih tijela traži da hitno pronađu i kazne autora prijetnje.

Kao što je sama izvijestila, o čemu su pisali i mediji, nakon emisije TNT na televiziji N1, u kojoj se razgovaralo o tjednim događajima kolegici Božić Šarić je stigla prijetnja – “tebi treba glavu odsjeć mamicu vam lopovsku”. Pretpostavka je da je razlog prijetnji razgovor o generalu Slobodanu Praljku te njeno pitanje treba li mu oduzeti odličja.

Riječ je o nastavku niza pritisaka na novinare u Hrvatskoj koji uključuju prijetnje smrću, fizičke napade pa i pokušaje ubojstva.

HND je u posljednjih nekoliko godina zabilježio 40 slučajeva prijetnji i napada od kojih je samo nekoliko slučajeva sankcionirano ili su sudski procesi u tijeku. Riječ je uglavnom o slučajevima u kojima napadači nisu krili identitet. U svim ostalim slučajevima HND ni napadnuti novinari osobno ne dobivaju nikakve informacije o tijeku istraga pa čak niti jesu li u nekim slučajevima istrage uopće pokrenute.

O ovom, kao i o svakom dosadašnjem pojedinom slučaju, obavještavamo hrvatsku javnost i međunarodne novinarske organizacije kao i druge koje se bave zaštitom medijskih sloboda te tražimo hitno i učinkovito postupanje nadležnih hrvatskih institucija.

Još jednom ponavljamo, a činit ćemo to i ubuduće, da ne postoji politička volja da se slučajevi napada na novinare riješe. Štoviše, dio političara svojim postupcima dodatno vrijeđa novinare i odobrava napade na novinare što je jasna poruka nadležnim institucijama da se ne treba ozbiljno baviti zaštitom novinara”.

PISALI SMO:

NASILNICI S INTERNETA: Nova meta je novinarka Nataša Božić – prijete i odsijecanjem glave! – čitajte OVDJE.

Komentiraj