VIDEO: HGSS U AKCIJI SPAŠAVANJA – Planinari u nevremenu na biokovskom vrhu

Četiri su sata borili se članovi HGSS-a Makarske kako bi s biokovskog vrha Mali Šibenik spasili četvero planinara koje je za vrijeme panjanja zateklo nevrijeme.

Na svojoj Facebook stranioci o akciji spašavanja pišu:

Dana 20.06.2020. u 15:43 na dežurni telefon stanice, stiže dojava od strane planinara, koji se nalaze u penjačkom smjeru ispod biokovskog vrha Mali Šibenik. Ekipa mlađih hrvatskih državljana penjala je smjer koji vodi do vrha. Sredinom smjera uhvatila ih je snažna oluja i jako nevrijeme.

Po dojavi mobilizirani su svi članovi stanice Makarska te ekipa letača spašavatelja koja je u tom trenutku, zajedno s posadom HRZ-a imala vježbu.

U kontaktu s unesrećenim osobama došlo se do približne lokacije. Dogovoreno je da jedna ekipa spašavatelja ide zemaljskim putem a druga zračnim putem. Helikopter HRZ-a ekipu spašavatelja iskrcao je na vrh Mali Šibenik, koji su nakon 10 minuta silaska stigli do unesrećenih.

Posebnim tehnikama spašavanja, četvero unesrećenih spušteno je u podnožje stijene. U dva naleta ekipa letača spašavatelja zajedno sa pripadnicima stanice Makarska i posadom HRZ-a, spustila je unesrećene na sigurno. U 20:40 sati akcija završava kada su se svi spašavatelji vratili u stanicu. Uz posadu HRZ-a, u akciji su sudjelovali i članovi stanice Šibenik.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/hgssmakarska/videos/268513794357851″ bottom=”30″]

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/hgssmakarska/posts/2084792341664148″ bottom=”30″]

Komentiraj