VIDEO: HAMAS NAPAO IZRAEL – “Mi smo u ratu”, kaže izraelski premijer

Islamistički pokret Hamas u Pojasu Gaze neočekivano je ispalio desetke raketa na Izrael koji je potom proglasio stanje ratne pripravnosti. Radi se o najvećem napadu na Izrael u posljednjih nekoliko godina, a vojni zapovjednik Hamasa objavio je početak vojne operacije koju je nazvao Al-Aqsa.

Izvor: Media servis

“Uzmite oružje, izađite s kamionima, automobilima… Danas počinje najbolja i najčasnija povijest,” poručio je vojni zapovjednik Hamasa, Muhammad Al-Deif i pozvao na pobunu protiv Izraela nakon čega je ispaljeno oko 5000 projektila na ciljeve u toj zemlji. Sirene za uzbunu oglasile su se u Jeruzalemu i Tel Avivu, dok je u južnom izraelskom gradu Ashkelonu izbio požar.

U napadima iz Gaze ranjeno je 100-tinjak osoba, dok je jedna žena poginula, prenosi CNN. Izraelske obrambene snage proglasile su stanje pripravnosti za rat kao odgovor na iznenadni napad iz Gaze, a ministar obrane Gallant koji se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, odobrio je mobilizaciju vojnih rezervista. Gallant smatra da Hamas nije dobro postupio napavši Izrael.

“Hamas je jutros napravio veliku pogrešku i pokrenuo rat protiv Države Izrael. IDF trupe bore se protiv neprijatelja na svim mjestima. Pozivam sve građane Izraela da slijede sigurnosne upute. Izrael će dobiti ovaj rat.”

Izraelske obrambene snage priopćile su da gađaju ciljeve Hamasa u Gazi kao odgovor na napade. Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da se Izrael suočava s vrlo teškim trenutkom, ali da može nadvladati sve one koji im žele zlo.

Stručnjak za sigurnosna pitanja Pavle Kalinić za Media servis je istaknuo da su napadi pokrenuti kako bi Palestinci pokazali da mogu pružiti kakav takav otpor, no da u vojnom smislu nemaju nikakve šanse jer na tom prostoru je Izrael apsolutno nadmoćan. Odgovorio je na pitanje koliko bi ovaj sukob mogao potrajati.

“Situacija će uz međunarodni pritisak, SAD, Rusiju i Kinu, za dan, dva, tri ili pet biti završena. Međutim tu neće biti ozbiljnijih pomaka prema konačnom rješenju tog pitanja, a konačno rješenje bila bi uspostava dvije države koje bi imale međusobne odnose. To je dugotrajan proces.”

​Zbog napada iz Gaze, Izrael je zatvorio zračne luke, a stanovništvo je pozvano da ne izlazi van iz svojih domova. Dodajmo da se Izrael suočava s napadom u vrijeme židovskog blagdana Simhat Tore, a zapovjednik Hamasa kaže da su reakcija napada na žene, razaranje džamije i opsada Gaze razlozi napada njegove skupine na Izrael.