VIDEO: GRČKI ZATVORI – Pritvoreni hrvatski navijači u strahu od uvjeta

Nakon zadnjeg ispitivanja u nedjelju zna se kako su svi hrvatski državljani uhićeni u grčkim neredima ispitani te im je svima određen istražni zatvor.

Neslužbeno se doznaje da će biti raspoređeni u čak 16 zatvora kako ih u nijednom ne bi bilo više od 10.

Kako doznaje Danas.hr hrvatske navijače će krenuti odvoditi po zatvorima u ponedjeljak ujutro u 5 sati.

Tendencija je da optuženici budu razdijeljeni u manje skupine koje bi brojale do tri osobe, no doznaje se da će pojedini navijači u nekim od najozlogašenijih zatvora biti sami.

Grčki zatvori su poprilično zloglasni, čak je i Vijeće Europe prošle godine upozorilo na uvjete u njima. Problem je to koji traje godinama i o njemu se već naveliko izvještavalo.

France 24 Observers 2014. objavio je video koji otkriva situaciju u zatvorskoj bolnici Agios Pavlos u Ateni. Muškarac koji je autor videa opisao ga je kao pakao na zemlji.

“Oronuli zidovi. Loši sanitarni uvjeti i madraci na podu koji su postali kreveti”, stoji u opisu.

Istovremeno, skupina roditelja i članova obitelji Dinamovih navijača, pritvorenih u Ateni nakon ubojstva suparničkog navijača, uputili su pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter apel u kojem traže da poduzme sve potrebne radnje kojima bi se pomoglo uhićenim hrvatskim državljanima.

Roditelji su pozvali pučku pravobraniuteljicu da odmah stupi u kontakt s grčkim pravobraniteljima i uključi se u proces koji se vodi protiv, kako navode, hrvatskih državljana, naše djece. Ističu da medijski linč u Grčkoj, unatoč presumpciji nevinosti, stvara percepciju da su njihova djeca ubojice.

”Molimo Vas da učinite sve da se našoj djeci, državljanima RH, osigura sva pravna pomoć kakva se uobičajeno osigurava našim državljanima uhićenima u stranoj državi, osobito jer se radi o velikom broju ljudi mlade životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina”, stoji u apelu.

Skupina traži od pravobraniteljice da učini sve napore kako bi se uhićene stavilo u jedan zatvor, sve zajedno, te da ih se ne razdvaja radi njihove sigurnosti. Pritom se roditelji pozivaju na Europsku konvenciju zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda kojom je zajamčena presumpcija nevinosti i pravo na pravično suđenje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!