VIDEO & FOTO: SF U IZRAELU – Podzemna garaža u Haifi postaje preko noći bolnica s 2000 postelja

U podzemlu izraelskog grada Haife, medicinari su u poredali krevete i provjeravali veze u, kako su rekli, najvećoj podzemnoj bolnici na svijetu, pripremajući se za dan kada će sukobi koji ključaju na granicama doći na njihova vrata.

Pod Haifom je sve bilo tiho, iako su se sirene kasnije oglasile iznad zemlje, kao i dan ranije kada je Hamas rekao da je gađao lučki grad raketom R60. U napadu nije bilo prijavljenih žrtava.

– Budući da sada raste napetost na sjeveru, Ministarstvo zdravlja nas je zamolilo da pripremimo podzemni objekt, rekao je za Reuters dr. Michael Halberthal, glavni direktor Rambam Health Care Campusa koji vodi operaciju, javlja HRT.

Ukupno 2000 kreveta raspoređeno je u utvrđenoj podzemnoj hitnoj bolnici Sammy Ofer na tri kata, a svaki od njih pokriva 20 000 četvornih metara ili otprilike pet hektara.

U mirnodopsko vrijeme to su parkirališta. U ratu su u njima smještene operacijske dvorane, odjeli za oporavak.

– Ideja je da u hitnom slučaju napustimo bolnicu iznad nas, svi, pacijenti, osoblje, oprema, rekao je Halberthal.U Haifi je osoblje dovršilo medicinski zapovjedni i kontrolni centar.

– U slučaju vojnog sukoba, sve je zaštićeno, rekao je Halberthal.