VIDEO: EUROSONG – Rusi su tražila da ju se izbaci, a na kraju je Ukrajinka pobijedila

jamala, ukrajina

Na 61. natjecanju za pjesmu Europe s osvojenih 534 boda pobijedila je Ukrajinka Jamala. Dugo je vodila Australija, ali je Jamala pobijedila s najvećim brojem bodova u povijesti ovog natjecanja.

Jamala, koja pripada narodu Krimskih Tatara, a u pjesmi nazvanoj “1944.” opjevala je Staljinov progon Tatara s Krima, kada su mnogi umrli na izbjegličkom putovanju prema Aziji.

Pravim imenom Susana Jamaladinova rođena je 27. kolovoza 1983. godine na teritoriju današnjeg Kirgistana. Otac joj je musliman, Krimski Tatar, a majka Armenka – kršćanka.

Na sceni je od 2005. godine, a završila je i glazbenu školu. Pjesme često piše sama.

Pjesma “1944” govorio o etničkom čišćenju koje su doživjeli članovi njene obitelji s više 200.000 Krimskih Tatara.

Podsjetimo, 17. i 18. svibnja 1944. Staljinove snage su izvršile “kolektivnu kaznu” nad Tatarima, narodom turskog podrijetla, a u samo dva dana iseljeno je 40.000 pripadnika ovog naroda s Krima. Protjerali su ih u Sibir. Jamala pjeva o tome da je jedna od kćeri njene prabake tijekom putovanja umrla od hladnoće.

Potom su je vojnici jednostavno bacili s kamiona. Tatare s Krima optužio je Staljin za suradnju s nacistima tijekom Drugog svjetskog rata, no Jamala tvrdi da se njena obitelj borila na strani Sovjeta.

“Stranci dolaze u vaše kuće, ubijaju vas i govore da nisu krivi. Gdje su vaš razum i srce? Čovječanstvo plače”, stihovi su ukrajinske pjesme.

Kad se pjesma pojavila reagirao je odbor za medijsku politiku ruske Dume tražeći diskvalifikaciju te pjesme iz natjecanja.

Ali, organizatori Eurosonga utvrdili su da pjesma ne krši njihova pravila i Jamali dopustili nastup.

Druga je bila Australija s 511 bodova, a treća Rusija koja je najbolje stajala na kladionicama.

Naša Nina Kraljić s pjesmom “Lighthouse” završila je na 23. mjestu s ukupno 73 boda.

Glasovi žirija donijeli su nam ukupno 40 bodova. Bodove od stručnih žirija dalo nam je 11 zemalja: Austrija (6), Island (7), Češka (8), Gruzija (2), Bosna i Hercegovina (4), Moldavija (1), Cipar (1), Izrael (3), Australija (1), Ujedinjeno Kraljevstvo (1) i Makedonija (6). Od publike smo dobili ukupno 33 boda.