VIDEO: EUROSONG – Let 3 je na 13. mjestu – pobijedila Loreen iz Švedske

Dvadeset šest zemalja borilo se u subotu navečer u finalu Eurosonga u Liverpoolu, čiji je domaćin ove godine Velika Britanija, umjesto prošlogodišnje pobjednice Ukrajine. Let 3 branio je boje Hrvatske s pjesmom Mama ŠČ.

Kroz dvije polufinalne večeri, koje su se održale ovoga tjedna, 20 zemalja izborilo je finale, a to su: Hrvatska s pjesmom Leta 3 Mama ŠČ!, Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija, Norveška, Slovenija, Albanija, Cipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litva, Poljska, Australija i Armenija.

Šest zemalja direktno se kvalificiralo u finale, a to su: Španjolska, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i prošlogodišnja pobjednica Ukrajina.

Podsjetimo, najviša pobjeda na Eurosongu ima Irska (7), a slijede Švedska (6) i Francuska (5), Luksemburg (5), Nizozemska (5) i Velika Britanija (5).

Nakon što su polufinalne večeri Eurosonga predvodile tri dame Alesha Dixon, Julia Sanina i Hannah Waddingham, u finalu im se pridružio popularni Graham Norton.

Natjecanje su otvorili Ukrajinci, prošlogodišnji pobjednici. Kaluš Orchestra je na prošlogodišnjem natjecanju osvojio pobjednički stakleni mikrofon sa svojom pjesmom “Stefanija”, u kojoj se isprepliću elementi hip-hop i folk glazbe.

Pjesma s kojom se Ukrajina ove godine natječe je “Heart of Steel” (eng. srce od čelika), a riječ je o elektro-pop skladbi sastava Tvorči, nadahnutoj opsadom čeličane Azovstalj u Mariupolju.

Švedska je pobjednica 67. izdanja Eurosonga. Pobjedu je toj sjevernoeuropskoj zemlji donijela pjevačica Loreen s pjesmom Tattoo.

Šveđanka je tako postala druga pjevačica koja je dva puta pobijedila na ovom prestižnom natjecanju, prvi puta je bila najbolja na Eurosongu 2012. godine s pjesmom Euphoria.

Drugo mjesto osvojila je susjedna Finska, a treće Izrael.

Nakon što su izvedene sve pjesme zvonilo je u ušima oduševljenje gledatelja nastupom Leta 3. Dvorana je uzvikivala “ŠČ”. Ali, žiri ih nije mazio.