VIDEO: DVIJE GODINE OD POPLAVE – Šteta 1,5 milijardi kuna – i ne zna se odgovoran za puknuće nasipa

poplava, gunja

Druga je godišnjica katastrofalne poplave u istočnoj Slavoniji koja je uništila brojna naselja u županjskoj i brodskoj Posavini, odnijevši dva života.

Na današnji dan prije dvije godine pukao je nasip kod Rajeva sela koji je bio obnovljen nekoliko godina ranije. Pukao je i nasip kod Račinovaca. Na tisuće kuća ostalo je pod vodom, samo u Gunji 1.700 stambenih i ostalih objekata. Dosad ih je obnovljeno oko 1500. Većinu su obnavljali izvođači radova koje je angažiralo ministarstvo, a na rad nekih izvođača stigle su brojne pritužbe.

‘‘Super je obnovljeno. Ne dao bog da se ikome obnavlja tako! Obnova je gora od poplave. Pokazat ću vam svoju kuću koja je već popucala. Nije napravljeno kako treba, većina kuća su dopola uređene‘‘, rekla je jedna mještanka, a prenosi Media servis.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas obilazi to područje, a sudjeluje i na skupu o saniranju posljedica poplave. Šteta je procijenjena na oko milijardu i pol kuna. Dosad je poznat tek službeni razlog pucanja nasipa u Rajevu selu – hidrološki slom podnožja, no ne i odgovorni za ranije izvedenu neadekvatnu obnovu.

Slučaj je nakon dvije godine i dalje na Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, potvrdio je MS-u glasnogovornik Zvonko Kuharić.

‘‘Povodom puknuća nasipa koje je u svibnju 2014. godine prouzročilo veliku materijalnu štetu u istočnom dijelu županjske Posavine, radi utvrđivanja uzroka ovog događaja i eventualnog počinjenja kaznenog djela, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku provodi opsežne izvide koji su još uvijek u tijeku. Budući da je sukladno odredbi članka 206. Zakona o kaznenom postupku provođenje izvida tajno, u ovom trenutku vam ne možemo dati detaljnije podatke. Nakon dovršenja izvida javnost će biti obaviještena o državnoodvjetničkoj odluci.‘‘, stoji u pisanom odgovoru glasnogovornika osječkog ŽDO-a.