VIDEO: DR. JAREB U BUJICI – Klasić se ne ponaša kao povjesničar, već kao politički aktivist

U emisiji Bujica na Z1 televiziji gostovao je naš poznati povjesničar dr. Mario Jareb, koji je iznio svoj pogled na proglašenje Nezavisne države Hrvatske, a među ostalim prozvao je i svog kolegu povjesničara Hrvoja Klasića.

Dr. Mario Jareb dolazi s Hrvatskog instituta za povijest i predavač je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, na kolegiju ‘Ustaše i NDH’.

Jareb je doktorirao na Filozorskom fakultetu, na temu “Razvoj i djelovanje Ustaškog pokreta od nastanka do travnja 1941. godine”.

Bio je Fulbrightov stipendist na Sveučilištu u Indiani i član katoličkog dijela Mješovite komisije HBK i SPC koja je imala zadaću razmotriti ulogu blaženog Alojzija Stepinca…

U emisiji je bacio rukavicu poznatom povjesničaru Hrvoju Klasiću i ustvrdio: “Klasić se ne ponaša kao povjesničar, nego kao politički aktivist!”

Rekao je kako se Klasić nikada nije bavio Drugim svjetskim ratom te da ono što govori nema veze s prošlom stvarnošću.

“Nezavisna Država Hrvatska nastala je kao odgovor na jugoslavenski teror i ne možemo je nazivati ‘takozvanom’, to je termin koji je upotrebljavan u bivšem sustavu – rekao je među ostalim Jareb.

U emisiju je donio i originalni primjerak ‘Hrvatskog naroda’, star 78 godina na kojem je objavljena vijest o proglašenju NDH.

U emisiji su jasno osuđeni zločini režima, ali je i konstatirano da je većina Hrvata u travnju ’41. s radošću dočekala uspostavu Hrvatske države, ma kakva ona bila.

(Uskoro više)