VIDEO: ČUDESNO – Zavirite u grad bez novca, automobila, bez političara

Ovako izgleda unutrašnjost jedne od kućica - stanova u jedinstvenom gradu na svijetu.
Ovako izgleda unutrašnjost jedne od kućica – stanova u jedinstvenom gradu na svijetu.

Sigurno ste ponekad zamišljali kako bi bilo živjeti u gradu u kojem nema automobila i zagađenog zraka, u kojem nema politike i gdje vam nitko ne određuje kako čete živjeti, a ono najvažnije, zamišljali ste grad u kojem nema novca. I pitali ste se često postoji li takvo što uopće na našem planetu.

Donosimo priču o gradu upravo o kakvog ste zamišljali – Auroville u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu. U gradu živi nešto više od 1.800 odraslih osoba i oko 500 djece koja dolaze iz oko 50 različitih zemalja. Značajan je tu broj Amerikanaca, Rusa, Španjolaca i Šveđana, mali broj Japanaca, Koreanaca i Australaca, ali i šestoro ljudi iz Slovenije.

Grad se djelomično financira putem donacija, a glavni izvor hrane predstavljaju organski proizvodi koje njegovi stanovnici samostalno uzgajaju. Za život zarađuju proizvodnjom papirne konfekcije i mirisnih štapića koje prodaju susjednim selima i gradovima. U pojedinim aspektima života organizacija je slična andaluzijskoj općini Marinaledi na jugu Španjolske.

Novac kakvog ga mi poznajemo u Aurovilleu ne postoji. Svi stanovnici za kupovinu i razmjenu dobara koriste elektronske račune i kreditnu karticu Aurocard. Uz to svaki stanovnik odvaja dio svojih sredstava za zajednicu, kako bi svi mogli podmiriti osnovne životne potrebe. U gradu nema automobila, a glavno prijevozno sredstvo je motocikl.

Grad je autonoman i ne odgovara nikome, pa se njegovo stanovništvo ne opterećuje ni unutarnjom ni vanjskom politikom. Stanovnici svakodnevno odlaze u hram Matrimandir u srcu grada, u kojem se prepuštaju postizanju unutarnjeg duhovnog mira putem joge i meditacije. Auroville je pravi raj za hipije, ali i za sve ostale koji se pronađu u takvom načinu života. Više dostupnih informacija o gradu Auroville možete saznati na internet stranici grada. (k. b.)