VIDEO: „ČOVJEK DRVO“ IZ BANGLADEŠA – Nema lijeka za strašnu bolest koja ljude pretvara u drvo

abul bajandar

Nakon što je nedavno preminuo Dade Koswara, iz Indonezije nazvan „Čovjek drvo“ zbog bradavičastih izraslina koje su mu prekrivale tijelo i podsjećale na koru drveta, mediji su se pozabavili još jednim ovakvim slučajem.

Abul Bajandar iz Khulne u Bangladešu već se sedam godina bori s ovom rijetkom i nasljednom kožnom bolešću. Bradavičaste lezije rastu mu iz ruku i stopala i potpuno onemogućvaju normalan život. Liječnici medicinskog fakulteta u Dhaki trebaju donijeti odluku o njegovom liječenju, a u tu svrhu su i obrazovali komisiju medicinskih stručnjaka, izjavila je dr Samantha Lala Sen, koja je ujedno i koordinatorica Nacionalnog instituta za plastičnu kirurgiju na DMCH.

Već ranije je jedan američki liječnik tvrdio da su ovakve bradavice posljedica teške infekcije humanim papiloma virusom. Abul, otac dvoje djece primijetio je prvi puta bradavice dok je još bio tinejđer kada je ozlijedio koljeno. Kako su se bradavice širile po tijelu, bio je otpušten i s posla, a susjedi i prijatelji su ga počeli izbjegavati.

Mnogi mediji su već pisali da ce Abula biti potrebno podvrći operaciji najmanje dva puta godišnje. To je možda i pomoglo da donacije za njegovo liječenje počnu pristizati iz cijeloga svijeta. Spomenuti Koswara morao je zbog nesposobnosti za rad jedno vrijeme prihvatiti i ponudu cirkusa gdje se pokazivao za novac.

Ova teška bolest uz pojavu i rast bradavica, uzrokuje i teško pucanje kože kao i nastajanje crvenkastosmeđih naslaga. Da bi se osoba razboljela, odnosno naslijedila ovu rijetku anomaliju, mora imati dva abnormalna EV gena, jedan od oca i drugi od majke. Do sada nažalost nije otkrivena niti jedna pomoć u liječenju, osim nekoliko predloženih metoda liječenja, koju bismo mogli nazvati ozbiljnom terapijom protiv EV. (g. i.)

Komentiraj