VIDEO: BURAN RASTANAK U SABORU – Žestoki obračun Jeckov i Mlinarića, Prkačina i Đakića

Saborski zastupnici odlaze na ljetni odmor. Za neke zaslužen, za neke malo manje. Proljetno zasjedanje zaključili su glasovanjem o tridesetak točaka dnevnog reda, a prvi čovjek parlamenta za ovaj saziv kaže da je odradio dobru ulogu i na vrijeme donio potrebne zakone.

Glasovanje o amandmanima i raznim točkama prolazilo je mirno dok na red nije stigao Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

Mostovac Miro Bulj. ”Svi stradalnici bez obzira na naciju, bez obzira s koje strane bile zaslužuju odštetu i to je naša obaveza, ali da četnici i okupatori se provuku jer nemamo Registar agresora koji je kriv za ovo sve. Mi kao Sabor moramo donijeti odluku da Srbija plati ratnu štetu kada hrvatske Vlade nisu ništa poduzimale”.’

‘Ovaj zakon čitav teret Domovinskog rata svaljuje na leđa hrvatskih poreznih obveznika”, smatra Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista.

Dragana Jeckov iz redova SDSS-a odgovorila je na kritike dijela oporbe da je to “Miloradov ili Draganin zakon”.

”Da je to tako, ovim zakonom bi bile obuhvaćene obitelji nasilno odvedenih ljudi u Vukovaru prije izbijanja rata, civilni stradalnici koji su bili u kolonama i civilni stradalnici koji su bili u logorima diljem Republike Hrvatske”.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta održao je Jeckov malu povijesnu lekciju. ”Gospođo Dragana Jeckov, prvo se konzultirajte tko je agresor, a tko je žrtva od 1991. do ’95. Rat u Vukovaru je počeo masakrom policajca u Borovu selu”’.Zastupnici su većinom glasova razriješili Kazimira Bačića s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a, te za vršitelja dužnosti imenovali Renata Kunića.

Jednoglasno su podržali i izmjene Kaznenog zakona, kojima će se spolno uznemiravanje goniti po službenoj dužnosti,a za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta više nema zastare.

Prihvaćenim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju se i na korisnike obiteljske mirovine proširuje krug umirovljenika koji mogu raditi do polovice punog radnog vremena i primati puni iznos mirovine, a većinom glasova donesen je i Zakon o gospodarenju otpadom kojime u povijest odlaze plastični štapići, slamke, pribor za jelo i slično.

Prvi čovjek parlamenta Gordan Jandroković rezimirao je proteklu godinu.

”Imali smo veliki broj radnih dana, nismo prestajali s radom ni u vrijeme najvećeg inteziteta epidemije i za vrijeme potresa. Pohvalio bi tu sve i oporbu koji su dali doprinos. Kvaliteta rasprava se poboljšala i kultura govora se poboljšala u odnosu na prošli saziv”.U proteklih godinu dana saborski zastupnici imali su priliku govoriti u korist građana. Neki su to objeručke prihvatili, dok neki nisu pustili ni glasa. Po broju javljanja najaktivniji zastupnik bio je Mostovac Miro Bulj, dok se HDZ-ovac Vinko Zulim nijednom nije javio za riječ. Uspješno proljetno zasjedanje ili grijanje stolice, na dušu kako kojeg zastupnika.