VIDEO: BRUTALNOST POLICIJE – U krvavom obračunu mnogi građani dobili batine

policija, kenija

Dan nakon brutalne akcije policije protiv demonstranata koji su tražili izborne reforme, šef kenijske policije naredio je internu istragu.

Na fotografijama i snimcima vidi se kako su policajci brutalno tukli nenaoružane prosvjednike koji su ponekad i bespomoćno već ležali ozlijeđeni na zemlji.

Upotrijebljen je i suzavac, a policija je velikim palicama  i tukla opozicione prosvjednike kako bi ih spriječila da dođu do ureda izborne komisije u Nairobiju.

“Osuđujem anarhiju nekih prosvjednika, ali je i pokrenuta interna istraga o tome je li neki policajac prekršio zakon prilikom suzbijanja nereda”, rekao je generalni policijski inspektor Joseph Boinnet.

Snimke među ostalim pokazuju čovjeka u zelenoj majici kako bježi od policije prije nego što pada na zemlju. Tri policajca ga zatim udaraju palicama i cipelare ga na podu.

“Policajci koji su prekršili prava građana svojom brutalnošću moraju se suoče s disciplinskim postupkom i kaznenom prijavom”, rekao je Isaac Okero, predsjednik Kenijskog društva pravnika.

Na čelu prosvjeda bio je opozicioni lider Raila Odinga koji je izgubio na izborima 2013. godine kada je pobijedio Uhuru Kenyatta.

Bivši premijer Raila Odinga optužio je Izbornu komisiju za naklonost prema aktuelnom predsjedniku Kenyatti i tražio da se novi članovi komisije izaberu prije izbora koji će biti u kolovozu 2017.

Podsjećamo da je Kenyatta pobijedio Odingu za 800.000 glasova, ali je Odinga optužio komisiju za nisz nepravilnosti na izborima.