VIDEO: BRITANSKI MEDIJI – Rusi premještaju balističke rakete uz granicu s Finskom

Mediji u Britaniji su objavili snimku s društvenih mreža za koju kažu kako je Rusija počela premještati nuklearne rakete uz finsku granicu samo dan nakon što je ta zemlja objavila da će se kandidirati za članstvo u NATO-u.

Snimka prikazuje kamione s balističkim projektilima Iskander – koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama – kako se kreću autocestom prema, navodno, Viborgu kod granice s Finskom.

Nakon što su Finska i Švedska objavile službene planove za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u, rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas da je taj potez “teška pogreška” i da će imati “dalekosežne posljedice”, javlja RTL.

Viborg se nalazi samo pedesetak kilometara od Finske odnosno oko 217 kilometara od Helsinkija, što glavni grad stavlja u domet ruskih projektila.

Iskander je pokretni balistički raketni sustav čije dvije rakete imaju domet domet do 500 kilometara, a njegovi projektili mogu nositi konvencionalne, ali i nuklearne bojeve glave. Ove rakete neposredno uoči udara u cilj izbacuju lažne mamce tako da neprijateljski protuzračni sustavi ostaju zbunjeni, točnije ne mogu prepoznati projektil s pravom bojevom glavom