VIDEO: BIJELA NOĆ U ZAGREBU – Ispred HNK i na 18 lokacija pregršt sjajnih kulturnih događanja

Bijela noć, Zagreb, HNK

Zagreb će ovu subotu ponovno biti dio svjetske priče u sklopu projekta Bijela noć (francuski Nuit Blanche), u sklopu koje će se diljem metropole održavati razna kulturna događanja.

Tradicija je to koju je započeo Pariz 2002. godine, a prema kojoj je prva subota u listopadu rezervirana za suvremenu umjetnost na otvorenim prostorima – trgovima, parkovima, ulicama.

“Bijela noć će trajati od 16 sati kada ćemo moći uživati u programima ispred HNK-a, i to sve do jedan iza ponoći. Ovim putem pozivam sve da dođu, na 18 lokacija bit će veselo” najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Osim Hrvatskog narodnog kazališta, uzbudljivo će biti i na platou Gradec. Program će se odvijati i u nedavno otvorenom tunelu.

“Napravit ćemo svjetlosne instalacije i pokazati što taj prostor može dati.” Ulomci iz opera Figarov pir, Le Boeme, Seviljski brijač, ulomci iz aktulanih predstava, recital – samo je dio onoga što vas očekuje ispred HNK.

Pravu atrakciju pripremio je Bijeli balet od 20:30 do jedan sat iza ponoći, i to na livadi ispred kazališta, pohvalila se ravnateljica HNK-a Dubravka Vrgoč.

“Bit će to dio iz Labuđeg jezera, radimo party i specifičan maping na zgradi HNK, a paralelno i tulum.”

Poseban program priprema i ekipa iz Art parka, otkrio nam je Boris Bare.

“Imat ćemo galeriju na otvorenom u Art parku sa svjetlosnim instalacijama.”

Na Bijelu noć dolazi i Mozgaonica iz Muzeja iluzija. Direktor Roko Živkocić”Bit ćemo prisutni na Europskom trgu. Izaći ćemo sa didaktičkim igračkama koje se mogu pronaći u Mozgaonici, gdje će se moći igrati građani s nama.”

Svi programi su besplatni, a detaljan program Bijeće noći možete pronaći na web stranici TZGZ.