VIDEO: ATENTAT – Upucan bivši japanski premijer Shinzo Abe – preminuo je

Atentat u Japanu. Bivši premijer te zemlje, Shinzo Abe (67), upucan je tijekom predizbornog govora uoči nedjeljnih izbora za gornji dom parlamenta u gradu Nari.

Kako piše Guardian, Abe je u stanju kardiopulmonalnog aresta, dok japanski javni servis NHK javlja da je policija uhitila 41-godišnjeg muškarca, osumnjičenog za pokušaj ubojstva i oduzela mu pištolj.

Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac osumnjičen za pucnjavu u gradu Nari na zapadu zemlje.

Novinska agencija Kyodo i NHK objavili su da je Abe (67) helikopterom prebačen u bolnicu, te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao.

– Takav barbarski čin ne može se tolerirati, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno, dodajući da ne zna u kakvom je Abe stanju.

NHK je prikazao video na kojem Abe drži predizborni govor ispred željezničke stanice kada su odjeknula dva pucnja, nakon čega je pogled nakratko bio zaklonjen, a zatim su viđeni sigurnosni dužnosnici kako napadaju čovjeka na tlu.

Fotografija koju je objavila agencija Kyodo prikazuje Abea kako leži na leđima na ulici uz zaštitnu ogradu, s krvlju na bijeloj košulji. Ljudi su se okupili oko njega, a jedan mu je masirao srce.

Televizija TBS izvijestila je da je Abe ustrijeljen u lijevu stranu prsnog koša, a čini se i u vrat.Policija je identificirala osumnjičenog kao Tetsuyu Yamagamija, stanovnika Nare, javlja HRT.

Abe je bio japanski premijer s najdužim stažem. Odstupio je 2020. navodeći zdravstvene razloge. Kasnije je otkrio da je patio od teže crijevne bolesti.

U međuvremenu je stigla vijest  u kojoj japanska televizija NHK javlja da je bivši premijer Shinzo Abe preminuo.