VIDEO: A SAD ADIO – Preminuo Vojkan Borisavljević autor čuvene pjesme “A sad adio”

U Beogradu je umro skladatelj i dirigent Vojkan Borisavljević, a mnogi i ne znaju kako je on autor pjesme “A sad adio” koja je nastala za potrebe serije “Vruć vjetar”,.

“Išao sam u Dubrovnik, a režiser Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebala biti ta pjesma, da se mora osjećati vruć vjetar”, pričao je Borisavljević.. “Brzo sam shvatio što žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pjesmu….Komponirao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver Dragojević ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obilježio pjesmu, a poslije su je mnogi snimili. Lijepo sam surađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vrijeme, ta zemlja, kultura, muzika i suradnja među nama, iznjedrili su mnogo dobrih stvari”.

Najmasovnije izvođenje pjesme “A sad adio” bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. “Smoki je na mađarskom pjevao tu pjesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo”, pričao je Borisavljević.

Vojkan Borisavljević je rođen 5. svibnja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živio je u Beogradu. Po završenoj gimnaziji je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzičko obrazovanje je stekao u beogradskim školama „Dr Vojislav Vučković“ i „Stanković“, kao i na privatnim studijama u Parizu. Umjetničkim radom se aktivno bavi od 1965. godine.

Komponirao je više od pet stotina pjesama za najpoznatije jugoslavenske pevače – Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove.

Komentiraj