VIDEO: 15 GODINA OD STRAVE – Teroristi napadom na blizance WTA i Pentagon ubili gotovo 3.000 ljudi

WTC, New York

Petnaest godina je prošlo od terorističkog napada na blizance Svjetskog trgovačkog centra te na zgradu Pentagona. Poginulo je gotovo 3.000 ljudi iz 90 država.

Tog kobnog 11. rujna 2001., oči cijelog svijeta uperile su se u njujorški Manhattan nakon što se zrakoplov zabio u jedan od tornjeva Svjetskog trgovačkog centra. Sliku su uživo iz Velike jabuke prenosile gotovo sve svjetske televizije, prenosi Media servis.

Nakon sedamnaest minuta nagađanja je li riječ o nesreći ili je u pitanju teroristički napad, svijetu je bilo jasno da je riječ o ovom drugom.
ikada nisam vidjela ništa slično, bilo je kao u filmu, vidjela sam ogromni avion koji se zabio u neboder…Bila je to druga eksplozija koju je uzrokovao drugi avion zabivši se u drugu zgradu Svjetskog trgovačkog centra. I tada je bilo jasno, napadi su namjerni i povezani s terorizmom.

Očigledno je, samoubilački teroristički napad na Svjetski trgovački centar…No nije samo Manhattan bio meta napada. Bio je to niz koordiniranih napada. Prema službenom izvješću Povjerenstva 911, 19 osoba u službi Al-Qaide, otelo je četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u blizance WTC-a ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva obrane SAD-a.

Četvrti se srušio polje na području Pennsylvanije nakon što su prema službenoj verziji putnici pružili otpor otimačima. Izvještaj je pokazao da su napadači otete zrakoplove pretvorili u najveće samoubilačke bombe u povijesti. Od simbola Sjedinjenih Američkih Država 15 godina poslije nije ostalo ništa osim tišine, boli i uspomena. Na mjestu gdje su nekada bili blizanci, danas stoje dvije reflektirajuće fontane.

Kao mozak operacije identificiran je Halid Šeik Muhamed, koji je u ožujku 2003. uhvaćen u Pakistanu a 2008. optužen za ratni zločin. Vođu Al Kaide Osamu bin Ladena u proljeće 2011. godine likvidirali su američki specijalci u njegovom skrovištu u Pakistanu.

U New Yorku je u znak sjećanje na žrtve terorističkog napada 11. rujna izgrađeno novo velebno zdanje World Trade Center Transportation Hub “Oculus”. Pogledajte OVDJE.