VICIN DOKTORAT S NEDOSTACIMA: Doktorati su postali jeftina roba – kaže bivša ministrica

Šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović morat će doraditi svoj doktorat, o kojem je mnogo pisano i upozoravano i na plagijat.

Povjerenstvo za znanstvenu procjenu doktorske disertacije utvrdilo je da je doktorat korektan, ali ima puno nedostataka i morat će ga značajno doraditi.

Tportal doznaje kako će Ekonomski fakultet u Osijeku pokrenuti stegovni postupak protiv Mihanovićeve mentorice, prof. dr. sc. Ivane Barković Bojanić. Članovi povjerenstva za Mihanovićev doktorat su u međuvremenu umirovljeni pa nisu podložni stegovnom postupku.

Isti portal navodi i kako je vodstvo doktorskog studija u međuvremenu promijenjeno, pokrenute su izmjene procedure prijava i ocjene disertacija, a radi se i na izmjeni sadržaja doktorskog studija.

Oglasila se i Blaženka Divjak, bivša ministrica obrazovanja, koja je na Facebooku komentirala odluku Povjerenstva i navela da se Sveučilište u Osijeku i rektor skrivaju iza paragrafa i pravilnika.

“Doktorati su postali jeftina roba, a Sveučilište u Osijeku i rektor se skrivaju iza paragrafa i pravilnika. Suština je da je se političari kite akademskim stupnjevima, a pojedini mentori, dekani i rektori, koji su i sami često stranački ljudi, im to omogućuju.

Ovakvo prostituiranje znanosti je moguće zato što su pojedini mentori ljudi koji nisu znanstvenici i nemaju ljudskoga integriteta, zato što na nekim fakultetima znanstvenike nije sram loših doktorata koje “uglednici” kod njih obrane, a i zato što kandidati-političari na doktorat gledaju kao još jednu stepenicu u svojem političkom usponu i za znanost im se fućka.

Ovo ne ovisi o zakonskoj regulativi, nego isključivo o znanstvenim mjerilima koje postavljaju – znanstvenici.

P.S. Ovaj konkretan slučaj je oglednim primjerak u kojem su svi uključeni, pa čak i oni koji su odbili biti uključeni u postupak provjere, osramotili sebe i svoj fakultet, svoje sveučilište, ali i akademsku zajednicu u Hrvatskoj.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!