VESNA ŠKARE OŽBOLT: Na svim EU ljestvicama hrvatsko je pravosuđe na samom dnu

Uz sve do sada poduzete reformske korake hrvatsko pravosuđe je na svim EU ljestvicama završilo na samom dnu. Kako je to moguće? Što učiniti? – kaže u svojoj objavi Vesna Škare Ožbolt, nekadašnja ministrica pravosuđa.

U objavi na Facebooku je napisala:

JE LI HRVATSKOM PRAVOSUĐU SLOMLJENA KRALJEŽNICA?

Ovo je bila godina lošeg pravosuđa. Dubai, proslave Nove godine u Burj Khalifi, skupi satovi i dizajnerske cipele, večere, tamburaši, karte za nogomet, … pikanterije iz privatnih života …..

Zvijezda pravosudne godine bio je Zdravko Mamić kojem su posebna meta bili suci osječkog županijskog suda Darko Krušlin, Zvonko Vrban, Zvonko Vekić, i Ante Kvesić kao i sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban, te bivši predsjednik Vrhovnog suda RH Đuro Sessa

Kaže Mamić da je sve dokumentirao i još u listopadu prošle godine dostavio USB stick sa svim dokumentima i dokazima DORH-u i Uskoku.

Gdje je taj UBS stick?

Okolnosti uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac narušilo je povjerenje u rad DORH-a do te mjere da Glavno državno odvjetništvo više nema autoritet u javnosti.

Najvažniji slučaj koji se vodio preko 10 godina slučaj Sanader dijelom je pao u zastaru. Pao je i slučaj Agrokor jer je bivša zamjenica županijskog državnog tužitelja koja je radila na optužnici navodno kompromitirala slučaj. Pucale su mjere u slučaju Josipe Rimac i u slučaju Dragana Kovačevića.

Uz sve do sada poduzete reformske korake hrvatsko pravosuđe je na svim EU ljestvicama završilo na samom dnu. Kako je to moguće?
Što učiniti?

Iz ove situacije samo je jedan izlaz -pravnu državu podići će samo hrabri, kvalitetni i pošteni, a to znači stvoriti reformski sustav koji će prepoznati i stimulirati dobre, a uklanjati loše. Za to je potrebna i jaka politička volja jer bez reforme pravosuđa nije moguća reforma društva i države.