VESNA PUSIĆ: Vlada se treba odreći koketiranja s ustaštvom i ekstremnom desnicom

Podijelite članak

“Danas smo lošiji nego što smo bili 2000. i kao regija i kao zemlja”, rekla je gostujući na HRT-u Vesna Pusić, bivša ministrica, članica GLAS-a, govoreći o odnosima Hrvatske i Srbije, kao i sve većim tenzijama između Hrvatske i BiH.

Objasnila je da smo unatoč svim teškoćama bili u boljim odnosima, no tada su druge zemlje iz jugoistočne Europe imali stav da je Hrvatska zemlja iz ove regije koja je uspjela u europskom projektu i da kroz to ima ulogu da i cijelu regiju povuče u tom smjeru.

Smatra da smo imali potencijala to napraviti, ali odustali smo od toga iz neke čudne, iskompleksirane logike da mi nismo dio ove regije. Objašnjava da je to zapravo štetno za Hrvatsku jer je ona zanimljiva Europi, a i šire, te je imala potencijal da kao zemlja iz ove regije pozitivno utječe na napredak cijele regije.

“Iluzorno je misliti da mi možemo napredovati, a da svi ostali nazaduju”, rekla je za HRT dodajući kako je Austrija preuzela našu ulogu.

Situaciju je moguće smiriti, kaže. Vlada treba stati pred građane i odreći se koketiranja s ustaštvom, ekstremnom desnicom, žmirenjem na incidente tog tipa i to je jasan odgovor na pokušaj diskvalifikacija koje dolaze iz Srbije.

 

 

Komentiraj