VESNA ALABURIĆ: Vrijeđanje premijera ili ministra na ulici ne može biti kazneno djelo

“Izražavanje vlastitih političkih stavova koji uključuju žestoku kritiku državnih dužnosnika po mojem mišljenju ne može podlijegati nikakvim ograničenjima, a pogotovo ne kaznenim”, rekla je odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić gostujući na N1 televiziji.

“Vrijeđanje nekog pomoćnika ministra ili premijera na ulici nikako ne može biti kazneno djelo i ne smije biti kažnjivo, niti kod nas, niti u bilo kojem drugom demokratskom društvu”, jasna je Alaburić koja kaže da u tom slučaju možemo eventualno govoriti o prekršaju.

Alaburić pravi i razliku između javnih rasprava u kojima se možda i upotrebljavaju uvredljive riječi, ali koja je u konačnici razmjena ideja ili ideoloških stajališta i onoga što je potpuno diskreditiranje sugovornika ili dijela populacije s aspekta zaštite domovine, naroda.

“Rekla bih da su neke granice slobode govora – ne samo pozivanje na nasilje, nego širenje netrpeljivosti – da nekoga prozovete državnim neprijateljem, izdajnikom ili veleizdajnikom, četnikom jer je Srbin. U tom trenutku, ako želiš nastupati protiv te osobe, braniš svoj narod domovinu zemlju i mislim da je od takvog jednog diskursa i potezanja oružja zaista jedan mali korak”, zaključuje Alaburić za N1.