VELIKO OTKRIĆE: Antidepresiv protiv korone – 10 dana tretmana samo 4 dolara!

Generički antidepresiv može ublažiti teže simptome zaraze covidom-19 kod zdravstveno visokorizičnih osoba, pokazala je studija provedena na 1500 zaraženih pacijenata u Brazilu.

Utvrđeno je da su oni koji su uzimali lijek pod nazivom fluvoksamin, imali manju vjerojatnost da će razviti teže simptome i završiti u bolnici.

Radi se o selektivnom inhibitoru ponovne pohrane serotonina (SSRI) koji se koristi za liječenje opsesivno-kompulzivnog poremećaja i depresije.

Angela Reiersen, liječnica sa Sveučilišta Washington otkrila kako on može imati učinak i na upalne procese.

“Fluvoksamin može smanjiti proizvodnju upalnih molekula citokina, koje može izazvati infekcija SARS-CoV-2, te umanjiti razinu trombocita i spriječiti zgrušavanje krvi”, naglasila je Reiersen, kako javlja CNN.

Kako bi se vidjelo može li se ovaj lijek koristiti kao tretman za zarazu koronavirusom, potrebna su daljnja istraživanja.

Posebno je zanimljivo što je cijena vrlo dostupna, a znanstvenici kažu: “Cijena desetodnevnog tretmana fluvoksamina košta četiri dolara. S obzirom na sigurnost, jednostavnost upotrebe, nisku cijenu i široku dostupnost ovog lijeka ovi bi nalazi mogli utjecati na nacionalne i međunarodne smjernice o kliničkom liječenju koronavirusa”.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!