VELIKI PROSVJED: Radnici Čistoće traže da se ukine otkaz trojici kolega

Nekoliko stotina radnika zagrebačke Čistoće od 6 sati ujutrp okupilo se na velikom prosvjedu ispred zgrade na Radničkoj cesti.

Ovaj put povod su izvanredni otkazi trojici radnika Čistoće, koje su građani snimili kako nepropisno zbrinjavanju otpad u zagrebačkom naselju Središće.

Naime, u isto vozilo praznili su više kontejnera namijenjenih za različite vrste otpada. Građani se pitaju kakvog onda ima smisla to što se od njih traži da odvajaju otpad ako se sve trpa u isti koš.

Radnici Čistoće sada više ne žele izaći na teren i obavljati posao te očekuju od Uprave da povuče odluku o otkazima. piše Dnevnik.hr.

Iz Novog sindikata tvrde da su radnici koji su dobili otkaz kontejnere koji inače služe za druge vrste otpada samo iskoristili za sakupljanje plastike koja je bila razbacana oko spremnika.

“Što se tiče vozača, za vrijeme utovara otpada on ne smije napuštati vozilo pa nije ni bio u mogućnosti provjeravati vrstu otpada. Voditelj podružnice još uvijek nije dostavio očitovanje o mjerama poduzetim za zaštitu radnika u novim okolnostima odvoza otpada koju smo zatražili”, navode u sindikatu koji je inicirao i potpisivanje peticije radnika Čistoće kojim se od Uprave traži da povuče odluke o izvanrednim otkazima.

Iz Zagrebačkog holdinga ispričali su se građanima i objavili detalje ovog slučaja.

“U incidentu koji se dogodio u Ulici Republike Njemačke br. 6, 4. siječnja ove godine, nekoliko radnika Čistoće je prilikom pražnjenja spremnika prekršilo strogo i jasno propisan protokol o postupanju sa komunalnim otpadom, zbog čega se još jednom ispričavamo građanima.

Napominjemo da se radi o izoliranom slučaju, o incidentu. U podružnici Čistoća radi oko 2000 djelatnika koji svoj posao obavljaju dobro, kvalitetno i sukladno protokolima. Navedeni incident je nanio veliku štetu Holdingu i Čistoći, i to u vrijeme kada Čistoća bilježi pozitivne promjene od uvođenja reformi (npr. manja količina miješanog komunalnog otpada, povećano razdvajanje otpada i sl.)”, poručuju iz Holdinga navodeći kako su proveli internu istragu i propisano savjetovanje sa sindikatima oko otkazivanje ugovora o radu djelatnika koji su sudjelovali u incidentu.

“Uprava Zagrebačkog holdinga provela je postupak u skladu s važećim propisima te donijela odluke o sankcijama u skladu s utvrđenim činjenicama,” zaključuju.