VELIKI PROBLEMI U VRTIĆIMA: Nedostaje 5000 odgojiteljica – jedna odgojiteljica na 20 djece!

Godinu dana nakon velikog prosvjeda u središtu Zagreba, Inicijativa udruga i sindikata zaposlenih u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja organizirala je okrugli stol na kojem se raspravljalo o pozitivnim promjenama, ali i gorućim problemima.

Kao jedan od najvećih problema navode manjak stručnog kadra, ali i ugovaranje boljih materijalnih prava te kolektivne ugovore s lokalnim samoupravama. Ističu da sve to dovodi do nepoštovanja Zakona o radu i državnog pedagoškog standarda – koji se nigdje ne poštuje pa se tako jedan odgojitelj brine za 20-tak djece.

– Imamo jako velik priljev nestručnih kadrova u naš posao, u naše zvanje. Imamo deficit odgojitelja koji je u ovom trenutku veći od 5000 odgojitelja koji nedostaju.

Ali to rješavamo na način da naprosto dopuštamo da nestručni ljudi, ljudi bez pedagoškog obrazovanja dolaze i rade naše poslove, a to čini veliku štetu prije svega djeci, a zatim i našoj struci, rekla je za HRT Katarina Turković Gulin, predsjednica Udruge “Sidro”.

– U dosta jedinica lokalne samouprave nemamo još zakonske plaće. Imamo radnike, posebno ove grupacije pomoćnog tehničkog osoblja ispod razine minimalne plaće što moramo urediti i moramo reći da plaće zaposlenih u dječjim vrtićima u pojedinim jedinicama lokalne samouprave su iznad prosječne brutto plaće u sustavu obrazovanja koja je oko 1690 eura, a naše su negdje oko 1400 – 1500 eura znači itekako zahtjevan posao je pred nama sindikatima, rekla je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske.