VELIKI POSAO: U Jakovlju pokraj Zagreba proizvodnja dijelova za svjetske zrakoplove

Austrijska aeronautička tvrtka FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih avionskih dijelova.

Piše: Branimir Fagač

U Hrvatskoj će se tako proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i njihove motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce…

Investicija je vrijedna oko 33 milijuna eura i otvorit će 600 radnih mjesta. Zemljište je već kupljeno, sada traje ishodovanje dozvola te početak gradnje.

Planira se da bi pogon FACC-a trebao biti završen do kraja 2020. godine, a proizvodnja u tvornici započeti najkasnije u travnju 2021. godine.

Izvor: FACC
Izvor: FACC

“FACC želi rasti i biti brži od tržišta, a namjera nam je raditi na jačanju stručnosti svojih djelatnika”, potvrdio je Robert Machtlinger, šef ove austrijske tvrtke.

Dodao je, kako im Grad Zagreb upravo to i nudi, jer ima visokokvalificiranu radnu snagu.

“Birali smo između raznih lokacija u središnjoj i istočnoj Europi i na kraju, na našu je sreću, prevagnula ona nadomak Zagreba”, ističe Machtlinger.

Kupoprodajni je ugovor već potpisan, te je FACC postao vlasnikom zemljišta u Poslovnoj zoni Jakovlje, ukupne površine od oko 130 tisuća četvornih metara.

Robert Machtlinger
Robert Machtlinger

U Banskim su dvorima, hrvatski premijer Andrej Plenković, minisat gospodarstva Darko Horvat i državni tajnik Zdenko Lucić, ugostili predsjednika uprave FACC AGI i predsjednika uprave AVIC Cabin Systems Co. Limited iz Kine, tvrtke u čijem je vlasništvu 55,5 posto austrijske tvrtke.

U srdačnoj se, ali i radno-informativnoj atmosferi razgovaralo o realizaciji projekta koji kreće u fazu projektiranja i ishođenja dozvola.

Inače, FACC, s više od 3400 zaposlenika iz 38 zemalja koji rade na 13 lokacija u svijetu, kao tvrtka kćer kineske državne kompanije Aviation Industry Corporation of China, dio je globalnog tržišta i surađuje sa svjetskim liderima u zrakoplovnoj industriji.

U financijskoj godini 2018./2019. ostvarila je 781,6 milijuna eura prihoda, što je porast od 4,5 posto u odnosu na prošlu financijsku godinu, a ujedno i najbolji rezultat u tridesetogodišnjoj povijesti tvrtke.