VELIKI ISKORAK: Osobna, zdravstvena pa i vozačka – sve na jednoj kartici

Prije samo nekoliko dana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je kako su “iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole”.

Za to bi u budućnosti mogla biti licencirana Fina, koja ima razgranatu mrežu poslovnica diljem Hrvatske.

Iskaznice posljednjih godina dolaze s ugrađenim čipom na koji će se moći implementirani nove usluge pa bi u budućnosti na jednoj iskaznici moglo biti više dokumenata poput osobne i zdravstvene iskaznice, pa i vozačke dozvole.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, prva od usluga koja bi se mogla spojiti na osobnu je zdravstvena iskaznica.

Podsjećamo, ministar Davor Božinović prije nekoliko dana najavio je kako MUP više neće biti jedina institucija koja izdaje takve dokumente.

“Spremni smo dio tog posla prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima, kao što se vrlo uspješnim pokazalo rješavanje izdavanja prometnih dozvola u stanicama za tehnički pregled. Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati tek primitak u državljanstvo, dozvole za oružje i reguliranje boravka stranih državljana”, rekao je u razgovoru za Hinu, a Jutarnji sad prenosi kako će se u sklopu digitalizacije dokumenata osobna i zdravstvena iskaznica spojiti.

Komentiraj