VELIKI ISKORAK NJEMAČKE: Gotovo pola električne energije iz obnovljivih izvora

Ekspanzija zelene električne energije u Njemačkoj. Gotovo pola električne energije u Njemačkoj je u prvoj polovini 2022. došlo iz obnovljivih izvora. Njemačka vlada dala je novi zamah u izgradnji kapaciteta za korištenje energije vjetra, sunca, vode i biomase.

Puno vjetra i sunca utjecalo je na značajno povećanje udjela ekološki proizvedene zelene električne energije u prvoj polovini 2022. godine. Od siječnja do lipnja obnovljivi izvori energije pokrivali su 49 posto proizvedene električne energije u Njemačkoj. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje od šest posto. Za to su uglavnom zaslužni jak vjetar i puno sunca tokom proljeća.

Je li struja sada stvarno jeftinija?

Vjetroturbine odnosno vjetroparkovi, raspoređeni na kopnu, imali su udio od 21 posto njemačke proizvodnje električne energije, u usporedbi sa 17 posto u istom razdoblju prethodne godine. Dvanaest posto električne energije proizvedeno je solarnim modulima, dok je godinu dana ranije ta brojka iznosila deset posto. Strukovno udruženje još nije dalo nikakve informacije o tačnom omjeru uglja, gasa i nuklearne energije, piše Deutsche Welle.

Nijemci su u prvom polugodištu ukupno smanjili potrošnju struje. Potrošnja je pala za dvije milijarde kilovat sati (Kwh) na 281 milijardu. Sunce, vjetar i drugi obnovljivi izvori energije proizveli su 139 milijardi Kwh, dok su konvencionalni izvori energije generirali 159 milijardi Kwh. Razlika između ukupno proizvedenih 298 milijardi i potrošenih 281 milijardu Kwh izvezena je.

Ilustracija: Pixabay.com

Ekspanzija obnovljivih izvora energije

Šefica BDEW-a Kerstin Andreae pozvala je na brzu izgradnju obnovljivih izvora energije: “Oni su ključ za zelenu opskrbu električnom energijom i grijanjem, za industriju koja se bazira na vodiku i za klimatski neutralnu automobilsku industriju.” Postoji hitna potreba za djelovanjem, posebno u slučaju energije vjetra na njemačkom kopnu.

Izgradnja vjetroelektrana je posljednjih godina bila u zastoju. Predstavnici industrije kažu da su razlozi za to predugi procesi planiranja i odobravanja gradnje vjetroturbina i vjetroparkova. A hidroelektrane daju samo malu količinu električne energije.

No sinoć (4.7.) su zastupnički klubovi vladajućih stranaka u Bundestagu postigli dogovor o masivnoj izgradnji obnovljivih izvora energije. Novinska agencija dpa javlja da se raznim zakonima namjerava stvoriti osnova za dugoročnu i klimatski neutralnu opskrbu električnom energijom. „Sporazum će osigurati da EEG – zelena naknada za struju – koja je od početka srpnja svedena na nulu, bude trajno ukinuta”, rekao je potpredsjednik

parlamentarne skupine Liberalne stranke Lukas Köhler i dodao: “Financiranje obnovljivih izvora energije putem računa za struju je prošlost.”

Osim toga, odlučeno je da će svaka njemačka pokrajina morati staviti na raspolaganje oko dva posto svog zemljišta za vjetroelektrane. Pritom svaka savezna pokrajina može sama odlučiti kako će postići taj cilj, a propisivanje minimalne udaljenosti vjetroturbina od stambenih zgrada i dalje ostaje na snazi.