VELIKI GRAĐEVINSKI IZAZOV: Ne zna se kraj obnove katedrale – dovršeno oko trećine radova

Obnova zagrebačke katedrale trenutačno je jedan od najsloženijih građevinskih projekata, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Prva faza radova trebala bi biti gotova za nekoliko mjeseci, a tempo diktiraju mnogi vremenski i logistički izazovi.

Prva faza radova uključuje zamjenu dotrajalih i ugradnju novih zatega te uklanjanje nestabilnih kamenih elemenata. Izvaditi elemente teške nekoliko stotina kilograma te ih spustiti na tlo s te visine poseban je izazov.

– Grubo rečeno Katedrala je konstrukcijski sustav koji smo kopirali možda iz nekih drugih država koje nemaju potrese i mi smo je suštinski zapravo samo prilagodili i povezali, sašili u jednu cjelinu kako bi ona bila sigurnija za buduće potrese, objasnio je prof. dr. sc. Josip Atalić, glavni projektant konstrukcijske obnove.

Zagrebačka katedrala monumentalan je i složen objekt. Projekti sanacije često su i zahtjevniji od samih projekata izgradnje. Tako je i sa zagrebačkom katedralom, čija obnova iziskuje tjedne koordinacije stručnjaka na kojima se rješavaju pitanja statike, arhitekture ili zaštite određenog dijela katedrale u konzervatorskom smislu.

Suočenje s mnogim nepoznanicama

Gost središnjeg Dnevnika HTV-a bio je glavni projektant konstrukcijske obnove prof. Josip Atalić koji je otkrio detalja o obnovi zagrebačke katedrale.

– Ugrubo se može reći da je dovršeno oko trećine predviđenih radova na katedrali, rekao je. – Čelična konstrukcija je pri kraju i već su počele neke testne aktivnosti skidanja vrhova tornjeva. Unutar katedrale se pojačavaju svodovi. To su najvažnije aktivnosti koje se trenutno odvijaju, a u budućem razdoblju, do Božića, će doći do uklanjanja dijela tornjeva, otkrio je Atalić.

Istaknuo je kako je početno projektom predviđeno uklanjanje desetak metara tornjeva. Čini mu se ipak da će zbog sve dubljeg ulaska u neke parametre što se tiče materijala i proračuna doći do još većeg uklanjanja.

Kao najveći izazov ove vrlo zahtjevne obnove istaknuo je brojne nepoznanice s kojima se suočavaju. – Jer kada imate ovako staru građevinu, tisuću godina staru, to je već malo problematično. Uvijek vam iskaču novi problemi s kojima se treba suočiti i riješiti ih na licu mjesta. To su dosta teške odluke koje projektanti moraju donijeti i snositi posljedice za to. Zahvalan sam zato što se oko katedrale okupio ovako vrhunski hrvatski projektantski tim koji će ja mislim to iznijeti do kraja.

Foto: Pixabay.com

Ne zna se kada će biti sve gotovo

Iz određenih krugova u zadnje su vrijeme stizala upozorenja da se obnova katedrale suočava s problemom pronalaska kamena kojim je izvorno građena.

– Katedrala se tada pravila s kamenom iz nalazišta koji su bili u susjedstvu Zagreba. To je pitanje za buduće razdoblje. Nismo još ni počeli razmišljati s kojim kamenom i kako će se vratiti u početno stanje. (…) Mi kao projektanti bi to trebali definirati u suglasju s konzervatorima koji će definirati svoje uvjete. U konačnici je bitna sigurnost i da se vrednuje i održi tradicija koja uključuje taj kamen, rekao je Atalić.

Pothvat je ovo za kojeg je zadužen šarolik tim podijeljen u grupe s različitim zaduženjima. Tako se tu mogu naći stručnjaci s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, PMF-a, Građevinskog fakulteta, Geodetskog fakulteta, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije kao i niza vrhunskih projektantskih firmi.

Atalić se nije usudio procijeniti kada će katedrala biti gotova s obnovom, ali je zato otkrio kolika će biti otpornost obnovljene katedrale na mogući novi potres:

– Ciljamo razinu 3 (otprilike 6 prema Richteru), odnosno 75% važećih propisa. To je naša želja. Prof. Lazarević radi vrhunski proračun da to uspijemo dosegnuti. Nadamo se da ćemo uspjeti. Treba paziti, puno je izazova i nepoznanica, zaključio je Atalić.