VELIKI GLUMAC O VELIKOJ GLUMICI: Nakon svega što je doživjela u Hrvatskoj Furlan je bila jako ranjiva

Smrt sjajne glumice Mire Furlan jako je pogodila i njenog kolegu Radu Šerbedžiju koji je kao i ona gradio karijeru u Americi te su bili bliski”.

S Mirom sam bio često u kontaktu, rjeđe otkako sam se vratio iz Amerike, ali u Los Angelesu smo se često viđali i družili… Dugo je nisam vidio… Dugo je bolovala, neizlječivo i teško, tako da je onda bila prekinuta bila kakva moguća veza s njom. Ali nam je svima ostala u srcu. Jer je Mira Furlan, siguran sam, bila jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije”, ispričao je Šerbedžija za RTS.

Nakon svega što je doživjela u Hrvatskoj, kaže, bila je jako ranjiva, a on ju je nagovorio da se vrati i igra predstave u svojoj rodnoj zemlji.

“Kad smo otvarali Kazalište Ulysses, zvali smo je da dođe glumiti. Bila je oduševljena, ali se nije usudila doći. Bila je isuviše ranjena. Kao prava heroina, bila je istinoljubiva i nepravedno je doživjela mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista. Da bi se vratila u Hrvatsku 2002., odigrala Medeju i gotovo nije bilo jedne negativne kritike ili napada na nju, svi su je oduševljeno dočekali”, rekao je Šerbedžija, te dodao kako  to puno govori o našem mentalitetu. “Mira je bila velika i pravedna žena. Bila je ljevičarka i socijalistica. Bila je briljantna glumica i osoba. Svi su je voljeli, od publike do drugih glumaca i redatelja – što je i dokazala kada je otišla, pobjegla od strašnog rata i uspjela u SAD-u napraviti karijeru“, dodao je.

Cijenio je, kaže. Mirinog supruga, redatelja Gorana Gajića s kojim je bila od 1986. i dobili su sina Marka Lava. “On je bio najčvršća stijena za koju se držala tako plaha i nježna da bi se održala u ovako okrutnom svijetu”, naglasio je glumac.

Podsjetimo, Furlan je 1986. upoznala srpskog redatelja Gorana Gajića i ubrzo su započeli vezu te je stalno putovala na relaciji Zagreb – Beograd. No tada su krenule nacionalističke tenzije, a Miru su hrvatski mediji optužili da je naklonjena Srbiji i objavljivani su članci u kojima je Mira nazivana izdajicom. Dobivala je na dan i 50 pisama u kojima joj se prijetilo smrću.

Komentiraj