VELIKE ŠTETE U LUČKOM: Oluja poharala aerodrom – stradale letjelice

Velika oluja i grmljavinsko nevrijeme noćas je poharalo Zagreb i okolicu, a posljedice se posebno vide na letjelište u Lučkom.

Fotografije je objavila Hrvatska udruga kontolora letenja na svojoj službenoj Facebook stranici gdje su napisali kako je zadnje očitanje anemometra prije nego je prestao raditi bilo 65 čvorova, što je preko 120 km/h!

Šteta će zasigurno biti velika, nekoliko stotina tisuća eura. Kako AvioRadar doznaje, oštećena su tri zrakoplova, od kojih je dvije Cessne olujni vjetar okrenuo naopako (Cessna 150 9A-DEY i Cessna 172 9A-DMJ), dok je još jedan zrakoplov (Piper PA-18 Super Cub; 9A-DBS) stradao prilikom djelomičnog urušavanja krova i vrata hangara Aerokluba Zagreb.

Zbog rušenja krovnih ploča u istom je hangaru stradala i motorna jedrilica Scheibe SF.25B Falke reg. oznaka 9A-DGZ. Dodatno, 4 vojna helikoptera Mi-171 su trenutno neoperativni zbog oštećenja rotora. 

Nevrijeme je oštetilo i benzinsku crpku, dok je na hangaru Delta Aira vjetar otkinuo platno i djelomično urušio nosivu konstrukciju. Također, na hangaru MUP-a vjetar je dignuo krov.

Intervenirali su i vatrogasci, koji su ispumpavali veliku količinu oborinske vode sa stajanke.Policijski očevid kao i izvidi osiguravajućih kuća su počeli rano jutros te su još u tijeku.