VELIKA VEĆINA “ZA”: U Saboru konačno izglasan Zakon o obnovi nakon potresa

Većinom glasova zastupnika u Saboru je izglasan Zakon o obnovi – 124 zastupnika podržalo je Zakon, 10 ih je bilo suzdržano i 4 su bila protiv zakona.

Za Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji glasalo je 124 zastupnika, deset ih je bilo suzdržano, a četiri protiv.

Zbog epidemioloških mjera, glasalo se u tri dvorane te video vezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji.

„Pozdravljam kolege koji su se spojili video vezom, Mato Franković, Hrvoje Zekanović, Ante Bačić i Stjepo Bartulica, Ušli ste u povijest, pozdrav!“, rekao im je Jandroković.

Sam zakon definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Vlasnicima s minimalnom plaćom i bez značajnije imovine, država i županija, grad ili općina u potpunosti će financirati tu obnovu.

Plaćanja iznosa od 20 posto bit će oslobođeni i vlasnici nekretnina ako njihov dohodak u protekloj i tekućoj godini ne prelazi 4000 kuna, a isto vrijedi i za one čija je ukupna imovina na dan potresa vrijedila manje od 200.000 kuna.

Komentiraj