VELIKA SMRTNOST UMIROVLJENIKA: Čak 7000 umrlo ih je ove godine više nego 2018!

Umirovljenici u Hrvatskoj loše žive, jedba krpaju kraj s krajem jer su mirovine male i nedostatene za normalan život, pa nije ni čudno što i umiru sve ranije.

U prvih pet mjeseci ove godine umrlo je 22.611 korisnika mirovina – što je 136 umrlih osoba više nego u istom periodu prošle godine. Prije pet godina, smrtnost umirovljeničke populacije bila je za trećinu niža nego sada. Primjerice, 2018. u istom je razdoblju umrlo oko 15 tisuća umirovljenika, što je oko 7 tisuća umrlih manje nego 2022. Hrvatska je, inače, pri dnu europske ljestvice po očekivanim godinama zdravog života, koje su za sada rođene generacije procijenjena na 60 godina za žene i 57 godina za muškarce. Usporedbe radi, u vodećoj Švedskoj ta je granica 73 godine.

“Velika smrtnost umirovljenika posljedica je korone, izolacije, smanjenih kontakata, ali presudan je i socio-ekonomski faktor”, komentira za Večernji list Jasna Petrović, predsjednica umirovljeničkog sindikata kojoj je žao što se nadležne javne institucije nisu ozbiljnije pozabavile problemom smrtnosti starijih. “Znatno je pao standard umirovljenika, mogućnost dodatnog izdvajanja za lijekove, voće i kvalitetnu hranu je bitno niža. Problem je i psihološke prirode, umirovljenici se ne posjećuju, ne druže, u izolaciji su i trpe svoju sudbinu”.

Njezino je mišljenje da Hrvatska ima relativno dobro javno zdravstvo, ali je sustav okrenut prema koroni što ima za posljedicu porast oboljenja koja nisu na vrijeme otkrivena.

“Velik je broj umrlih jer im bolest nije na vrijeme dijagnosticirana i liječena, ta je činjenica u relevantnim međunarodnim istraživanja uočena i prije korone, a sad je još izraženija”, kaže Petrović.

U lipnju je Hrvatska je imala 1,23 milijuna korisnika mirovina, što je čak osam tisuća manje nego u lipnju prošle godine.