VELIKA POTRAGA: Pronađeni kajakaši nestali između Šolte i Hvara

Velika potraga za nestalim kajakašima traje od 17 sati, a nestali u akvatoriju između otoka Šolte i Hvara, javlja u četvrtak policija.

U koordiniranoj akciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru i Lučke kapetanije u kojoj sudjeluju policijsko plovilo, plovilo Obalne straže i HGSS-a u akvatoriju od otoka Šolte do otoka Hvara od 17 sati traga se za osobama koje su se nalazile na više kajaka.

Prema do sada prikupljenim saznanjima devet osoba je pronađeno, dok se za ostalima, a radi se najvjerojatnije o dvije osobe na jednom kajaku i dalje traga, priopćeno je iz PU splitsko-dalmatinske.

“Jutros je nastavljeno traganje za osobama i oko 6:20 sati djelatnici Lučke kapetanije pronašli su preostale dvije osobe. Biti će odvedene na preventivni liječnički pregled. Devet osoba koje su jučer pronađene nakon pregleda liječnika nisu trebale daljnju pomoć”, javila je jutros splitska policija.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u priopćenju je iznijelo detalje dramatičnog spašavanja kajakaša kod Šolte.

Jučer u 17.15 sati zaprimljena je dojava preko Nacionalne središnjice za koordinaciju traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka o 5 osoba koje su se prevrnule u kajacima na južnoj strani Šolte te odašilju poruku pogibelji MAY DAY.

“U 17.20 sati prema mjestu događaja upućena je brodica Lučke kapetanije Split iz Milne na otoku Braču, a u 17.25 sati jedrilica koja se našla na tom području javlja da je iz mora spasila dvije muške osobe stranog državljanstva te da ih prevozi u Maslinicu na otoku Šolti.

Nadalje, u akciju traganja i spašavanja uključuju se trajekt Jadrolinije „Faros“ na liniji Starigrad – Split, veći broj ribarica i linijskih brodara. Pretražuje se područje od Šolte prema Braču i Hvaru, a u 18.10 sati u potragu se uključuju Obalna straža RH i brodica Carine.

Oko 19 sati brodica Obalne straže pronalazi tri ženske osobe, također strane državljanke, te ih vozi prema Splitu gdje ih je preuzima hitna pomoć. Utvrđeno je da se radi ukupno o 11 osoba koje su se nalazile u 5 kajaka te je ustanovljeno da nedostaje još 6 osoba. U akciju se uključuje i plovilo Pomorske policije i HGSS-a.

U 21.25 sati ribar s otoka Hvara javlja kako je pronašao 4 osobe te ih vodi u uvalu Pribinja na sjevernoj strani otoka Hvara gdje ih prekrcava na plovilo Obalne straže. Nastavlja se potraga za posljednjim kajakom za koji je ustanovljeno da su se u njemu nalazile dvije osobe – otac i maloljetna kćer.

Jutros, u 6.15 sati kapetan ispostave Hvar pronalazi dvoje kajakaša koji su nedostajali u uvali Vele Špiljice na sjevernoj strani otoka Hvara. Sve osobe su žive i zdrave te zahvaljujemo svim službama i osobama koje su doprinijele uspješnom okončanju ove zahtjevne akcije spašavanja”, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.