VELIKA FEŠTA U VUKOVARU: Gibonni održao spektakularni koncert za pamćenje

U Vukovaru je 5. svibnja svečano otvoren 5. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” koji će trajati do 7. svibnja.

Tijekom trodnevnog programa festival će u Vukovaru okupiti preko 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, a jedinstvena je prilika za sve posjetitelje da na jednom mjestu upoznaju Hrvatsku u malom, sa svom bogatom kulturnom baštinom i tradicijom naše zemlje.

„Ovo je peti po redu, jubilarni festival koji ima za cilj očuvanje hrvatske kulturne baštine i njeguje zajedništvo upravo ovdje u našem Vukovaru. Festival je rastao iz godine u godinu, a s njime i posjećenost. Ove ćemo godine tijekom  tri festivalska dana ponovno moći upoznati različite običaje iz svih krajeva Hrvatske,  a očekuju nas i koncerti poznatih glazbenika, Gibonnija, klape Šufit i Giuliana“,  istaknuo je Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je i službeno otvorio festival te se također javno zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji i provedbi, posebice direktorici Turističke zajednice Marini Sekulić i producentima festivala Aleksandru Kovačeviću i Silviju Šimcu iz agencije Organizatori bez granica.

Foto: Darko Kešnjer

U programu svečanog otvorenja sudjelovale su Vukovarske mažoretkinje, zbor Vukovarski golubići, Sinjski alkari i viteška udruga Kumpanjija iz Blata. Brojnu publiku okupljenu na otvorenju posebno su oduševili članovi KUU Milan Begović iz Vrlike koji su predstavili nijemo kolo i KUD Gorjanec koji je predstavio stoljetnu tradiciju proljetnog  ophoda gorjanskih kraljica – ljelja.  Na otvorenju se predstavio i jedan od najstarijih folklornih ansambala iz Splita, FA Jedinstvo,  Gradska glazba Dubrovnik, Muška pjevačka skupina Babogredci iz Babine Grede  i Klapa Vrilo iz Obrovca Sinjskog, sokolari i udruga Nobiles de Croatia koja u subotu, 6. svibnja priprema konjičko-scenski spektakl s lipicancima „Ples baroknih konja dvorca Eltz“. Lipicanci su ujedno i glavna atrakcija ovogodišnjeg festivala jer su naime, posljednji uvršteni na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine. Program svečanog otvorenja vodili su Silvano Gospodarić i Vukovarka Mateja Ištuk, a otvorenju  je prethodio defile sudionika festivala koji su od dvorca Eltz krenuli do glavnog gradskog trga.

Foto: Darko Kešnjer

Tijekom svečanog otvorenja, uzvanicima i sudionicima uručena su i posebna priznanja za izniman doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava priznanja je uručio Viteškom alkarskom društvu Sinj, Gradu Dubrovniku, Gradu Vinkovcima, Mažoretkinjama grada Vukovara i ambasadoru festivala Zlatanu Stipišiću Gibonniju. Priznanja su također dobile i Vukovarske mažoretkinje, Župa Sv. Filipa i Jakova, TZ grada Sinja, TZ grada Vrbovca, TZ grada Đakova i drugi uzvanici i sudionici koji su tijekom godina dali svoj izniman doprinos ovom festivalu, ali i promicanju hrvatske baštine i tradicije.

U večernjim satima, svoj je spektakularni koncert ispred više tisuća ljudi na središnjoj festivalskoj pozornici održao Gibonni.

Foto: Darko Kešnjer

Koncert je otvorio skladbama  „Sve ću preživit“ i „Činim pravu stvar“, pa nastavio nizati svoje velike hitove „Mirakul“, „Kiša“, „Tempera“, „Oprosti“, „Sreća“, „Zlatne godine“  i druge uspješnice iz različitih etapa svojeg glazbenog stvaralaštva. Vukovarci i Vukovarke, ali i publika koja je na koncert pristigla iz cijele Slavonije ovaj će dvosatni koncert zasigurno još dugo pamtiti. A Gibonni se više puta vraćao na bis i nije skrivao svoje oduševljenje sjajnom atmosferom i posebno emotivnom publikom.

Koncert Gibonnija kao i održavanje cjelokupnog 5. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” omogućio je Grad Vukovar. Sinoćnji je koncert dodatno podržala Coca Cola, a festival se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!