VELIKA AKCIJA: Stigle prve kante – brzo će Zagreb odvajati biootpad

Podijelite članak

Podijeljene su prve kante za biootpad u Gradu Zagrebu. Stigle su u kuće u nekim kvartovima, a podjela se odmah nastavlja i dalje, rekla nam je Jasmina Zuber Majerić, pomoćnica voditelja Čistoće.

Izvor: Media servis

“Podijeljene su kante na područjima gradskih četvrti Podsljeme, Brezovica, Maksimir, Steljevec i idemo na ostatak grada, pokrit ćemo sve gradske četvrti. Prvenstveno sada počinje podjela kućama 1/1, njima dodjeljujemo posebne spremnike, a nakon toga počinje podjela prema višestambenim zgradama i to će sve trajati nekoliko mjeseci”.

Stanari će u zgradama uz smeđe kante dobiti i posebne vrećice od 30 litara, četiri komada mjesečno. Zuber Majerić objašnjava što se točno u njih odlaže.

“To je prvenstveno kuhinjski otpad, ostaci kora voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice od čaja i slično, zatim vrtni ili zeleni otpad, cvijeće, granje, otpalo lišće, otkosi trave te male količine ostalog biootpada kao kore od drveta, kosa, dlake i piljevina. U smeđi spremnik nikako se ne smiju odlagati ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kost i koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, ambalaža ili lakirani drveni otpad”.

Termički obrađena hrana nije pogodna za kompostiranje, pa ju zato ne smijemo odlagati u nove spremnike. Ako nam četiri biorazgradive vrećice u stanu nisu dovoljne za mjesec dana, evo što možemo napraviti:”Ako to neće biti dovoljno, biootpad može se odložiti u papirnate vrećice ili zamotati u papir i tako odložiti u spremnike”.

Otpad iz smeđih kanti odvozit će se jednom tjedno. “Tako je odlučeno temeljen uredbe, to je minimum odvoza, tu je i miješani komunalni otpad koji se odvozi dva puta tjedno, papir dva puta mjesečno, glomazni otpad može se naručiti u bilo kojem trenutku, tako da imamo raširenu lepezu naše usluge”.

Više informacia o biootpadu nalazi se u brošuri na webu www.cistoca.hr ili na info telefonu 072500400.

Komentiraj