VELIKA AKCIJA POLICIJE: Opelješili tisuće domova u Njemačkoj – ekipa lopova je iz Hrvatske

Foto: Ova vila u blizini Zagreba izgrađena je obiteljskim vođama. Ovdje su također pronađene ukradene stvari. (Policija München/Screenhot Abendzeitung)
Foto: Ova vila u blizini Zagreba izgrađena je obiteljskim vođama. Ovdje su također pronađene ukradene stvari. (Foto: Policija München/Screenhot Abendzeitung)

U Njemačkoj je posljednjih dana provedena velika policijska akcija u kojoj su razbijene prave provalničke bande, koje su operirale u mnogim njemačkim gradovima, a kolo su vodili i naši zemljaci.

Piše: Dana Anders

Djevojke imaju 14, 15 i 19 godina, a sve potječu iz Hrvatske a dolaze iz romskih obitelji iz blizine Zagreba. Njihovo ponašanje bilo je sumnjivo, a onda je policija ustanovila da su pod utjecajem starijih upale u kuće, pa su uhićene na mjestu provale.

Pod njihovom odjećom pronađeni su alati kojima se provaljivale u kuće, stanove, privatne vile, ponekad i u banke, kao i stari mobilni telefoni.

Ovaj romski klan, kako ih zovu, kao i još nekoliko drugih iz Hrvatska, a vjeruje se da ih ima pet ili šest, stalno regrutiraju dobro obučene mlade ljude i šalji ih u obližnje države u Europi, na zadatak – obijanje i krađu.

Kako je izjavio visoki policijski dužnosnik iz Münchena, Reinhold Bergmann, grupa je uglavnom podijeljena. Djeluje po cijeloj Njemačkoj, pa tako i u Hamburgu.

Pojedinci se zadržavaju po gradovima najduže tri dana, a potom se mijenja ekipa.

Najčešće su u akciji mlade osobe, jer se klan nada da će one biti manje sumnjive, a ako ih se i uhvati na djelu bit će i lakše kažnjene, budući su mlađe od 18 godina.

Uglavnom, postoje takozvane „radilice“ ili oni koji kradu i prebacuju kompletno sve što uspiju ukrasti, kao i druga kategorija koju zovu „logističarima“, koji proučavaju okolicu, a zati i određuju kuće ili stanove u koje će se ući, a dio plijena smiju zadrzati za sebe.

Ovako je temu o krađama najavio poznati
Ovako je temu o krađama najavio poznati “Bild”

Tako se “posao“ i za njih jako isplati. Iz generacije u generaciju prenose svoje znanje i tako proširuju krug svog djelovanja – pljačkanja.

Koliko straha i nelagodnosti proživljavaju osobe koje su opljačkane, kojima se ušlo u privatne prostorije, to njih ne zabrinjava. A o šteti da se i ne govori.

Od početka prošle godine njemačka policija je organizirala pratnju pojedinaca iz tih grupa, prisluškivani su njihovi telefoni i tako se lakše ustanovilo koje osobe su povezane s tim grupama provalnika.

Došlo se i do šefova klanova koji su vodili cijele kartele organiziranog kriminala. Jedan dio ih dolazi iz Hrvatske, gdje posjeduju velike kuće, i to u neposrednoj blizini Zagreba.

Uz suradnju s njemačkom policijom, istražitelji iz Hrvatske pomogli su da se neke od tih „glava“ zaustavi u djelovanju.

U jednoj kući u okolici Zagreba pronađeno je 100.000 eura, velike količine umjetničkih slika, vrijednog nakita, kao i jedna kutija s više od 100 dijamanata ogromne vrijednosti.

Može se pretpostaviti da su izvađeni s nekog nakita, kako bi se sakrio trag.

Ustanovljeno je i da se ponekad  mlade „radilice“ prodaju drugim klanovima po cijeni od 30.000 do 140.000  eura, već prema tome koliko su uspjesne u „poslu“.

Ponekad ih se prodaje i za ženidbu, pa u nekom novom klanu nastavljaju svoj kriminalni put.

Uglavnom, nakon nekoliko mjeseci “operacije” u nekoj zemlji vraćaju se u Hrvatsku od kud ih onda raspoređuju u druge europske zemlje na iste „zadatke“.

Njemačka policija tvrdi da to rade isti klanovi već godinama, samo da je sad sve još desetak puta intenzivnije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!