VEĆA PRAVA ZA IZBJEGLICE IZ UKRAJINE: U Hrvatskoj ih je više od 12.600 i još dolaze

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić u Saboru je istaknuo da je do sada obavljeno više od 4.000 usluga zdravstvene zaštite za raseljeno stanovništvo iz Ukrajine, a potom predstavio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj.

Izvor: Media servis

‘‘Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom‘‘.

Šire se i prava za ukrajinske izbjeglice i u sustavu socijalne pomoći, što je predstavila državna tajnica u resornom Ministarstvu Marija Pletikosa kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Mijenja se odredba da stranac u RH ima pravo na jednokatnu novčanu naknadu.
“Ovim zakonskim prijedlogom širi se opseg naknada i usluga za strance pod privremenom zaštitom na način da ih se ostvaruju u istom opsegu kao i stranci pod supsidijarnom zaštitom i azilanti, čime se omogućuje da i raseljene osobe iz Ukrajine ostvaruju naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi, ako za to ispunjavaju zakonom propisane uvjete‘‘.

Upitan koliko je do sad ušlo u Hrvatsku izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, kao i koliko ih je zatražilo zdravstvenu zaštitu, državni tajnik iz Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić je odgovorio: ”Trenutno je u RH više od 12.600 raseljenih osoba iz Ukrajine, od toga je oko 1.600 u zajedničkom smještaju, a ostali su u privatnom smještaju.