VAŽNA PROMJENA: Vlada odustala – nema “priziva savjesti” na rad nedjeljom!

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potvrdio je nakon sjednice Vlade kako je iz izmjena Zakona o radu izbačen dio koji se odnosi na priziv savjesti.

“Kako je i u javnosti i među našim socijalnim partnerima izazvalo najveće polemike nešto što nikad nismo u zakon ni stavili, a što se prozvalo prizivom savjesti, te tri stavke smo izbacili iz konačnog prijedloga nacrta izmjene i dopune Zakona o radu”, kazao je ministar pa dodao da su se na taj potez odlučili posebno iz razloga jer su imali niz konzultacija s mikropoduzetnicima i malim poduzetnicima.

“Tu tematiku prolongiramo do iduće godine kada ćemo ići u izradu novog Zakona o radu”, dodao je.

Pojasnio je i što je točno bilo u dijelu prijedloga koji je izbačen istaknuvši još jednom da oni to nikad nisu nazvali prizivom savjesti.

“Medijski se kumunicirao priziv savjesti. Mi smo imali tri stavke. Ako tjedni odmor ne može biti organiziran tijekom nedjelje, da radnik može odbiti raditi nedjeljom uz dva izuzetka – prijeka potreba i narav posla, odnosno organizacija rada.”

Nakon javnog savjetovanja, premijer Plenković  je najavio da Zakon o trgovini upućuju u prvo čitanje u Sabor, a izmjene se odnose na reguliranje rada nedjeljom. Napravljeni model sadrži:

“Model o 16 radnih nedjelja – na taj način radimo dobar balans i mogućnost da se sa ovakvim reguliranje učini nedjelja danom za obitelj. Istodobno sa 16 radnih nedjelja mogućnost da one trgovine koje i u sezoni ili u velikim gradovima imaju mogućnost na taj način rasporediti svoje radno vrijeme.”

Kako neće imati svi taj luksuz da ne rade nedjeljom, mijenja Zakonom o radu mijenja se i satnica:

“Kako bismo onima koji rade nedjeljom omogućili da za to budu adekvatnije nagrađeni i plaćeni u Zakonu o radu povećavamo iznos cijena rada na 50 posto više nego što je to nekim drugim danom.”