VATRENO SASLUŠANJE ŠUICE U BRUXELLESU: Hoće li je imovina doći potpredsjedničke funkcije?

Oči cijele Hrvatske uprte su u Bruxelles gdje će od 18.30 Dubravka Šuica u trosatnom ispitivanju pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta pokušati pokazati svoje kompetencije da postane potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Izvor: Media servis

Čeka je teško saslušanje i pitanje je hoće li je nejasnoće oko njene imovine doći funkcije. Ako ne prođe evaluaciju, HDZ-ovci već imaju spremno opravdanje.

Iako su je Udruga ‘Dubrovački primorski svatovi‘ i Linđo pred vratima Europskog parlamenta ovim stihovima jučer pozvali, Šuica je novinarima poručila da nije od volje za ples, iako ih je sama pozvala uoči današnje saslušanja. Vidno nervozna, nije htjela odgovarati na pitanja je li spremna i boji li se neugodnih pitanja, poput onoga kako je stekla milijune eura imovine.

“Gledam svatove”, tek je poručila i nastavila gledati. S druge strane njen stranački kolega eurozastupnik Tomislav Sokol uvjeren je da će Šuica postati potpredsjednica. A o GONG-u i pričama oko sumnjivo stečene imovine kaže:

“Činjenica je da je krenula jedna jaka akcija od određenih krugova u Hrvatskoj kako bi se Šuicu denunciralo i kako bi se njena kandidatura ugrozila. To nažalost pokazuje kako neki unutar Hrvatske ne brinu o nacionalnim interesima nego koriste europske institucije da bi unutar Hrvatske postigli nekakve jeftine političke bodove za dnevnu upotrebu. Vjerujem da im to neće uspjeti‘‘.

Tvrdi da su optužbe koje je plasirao GONG bez dokaza, a na pitanje zašto nije objavom imovinske kartice dokazala da su optužbe neutemeljene, Sokol je odgovorio:

“Kolegica Šuica je sve napravila po proceduri EP-a. One obaveze koje je imala u Hrvatskoj dok je bila dužnosnik je uredno ispunjavala i podnosila imovinsku karticu dok je bila saborska zastupnica‘‘.

‘‘Ovo saslušanje je vatreno krštenje‘‘, istaknula je SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan. “Dosta mailova kola vezano za Šuicu što se tiče raznih nevladinih organizacija koje su se obratile zastupnicima svih političkih opcija u parlamentu. Već je dosta i napisa po europskim medijima da će saslušanje biti takvo da će biti krajnje neizvjesna sudbina Šuice tako da će biti jako zanimljivo”.

Tvrdi da bi na njenom mjestu objavila imovinsku karticu i dokazala javnosti da nema ništa sporno u njenoj imovini. ‘‘Šuica je dovoljno iskusna da pokaže svoje znanje i kompetencije‘‘, rekla je koordinatorica EPP-a i članica Odbora za Ustavna pitanja Danuta Hübner.

‘‘Očekujem da će Šuica imati dobro saslušanje i da će dobiti potvrdu iz prvog pokušaja. Naravno da će biti teških pitanja i da će biti izazovno. Imamo kolega svojevrsnih aktivista koji postavljaju pitanja koja se tradicionalno nisu postavljala u ovoj kući. Nije dosadno i teško je‘‘.

Upravo će pred tim Odborom i još nekoliko njih povezanih s resorom demokracije i demografije Šuica imati saslušanje. Kreće s 15 minuta izlaganja, potom zastupnici iz svih političkih skupina postavljaju 25 pitanja po principu minuta pitanje, dvije minute odgovor. A jesu li do njih došli zahtjevi od GONG-a da se Šuicu ispita oko imovine?

Hübner na to odgovara: ‘‘Mi raspravljamo samo o pitanjima unutar političkih skupina. Nitko nam taj problem nije spomenuo‘‘.

Ako Šuica želi, moći će imati i završni govor. Nakon ispitivanja kreće evaluacijski sastanak na kojemu joj je potreba podrška dvotrećinske većine koordinatora klubova zastupnika u Odboru. Ako to ne postigne, mogu od Šuice zatražiti ispunjavanje još jedno upitnika ili još jedno saslušanje pred Odborom.

Ako opet ne bude dvotrećinske većine, glasat će se natpolovičnom većinom, a ako ni tada ne prođe, na potezu je predsjednica EK Ursula Von der Leyen koja će morati odlučiti hoće li na plenarnu sjednicu EP-a poslati kandidatkinju koja nije prošla saslušanje. Za takav scenarij HDZ-ovci već imaju spremnu priču – osveta premijeru Andreju Plenkoviću jer je bio jedan od blokatora izbora Fransa Timmermansa na čelu EK.