VARALI NA STANOVIMA: Udružena “ekipa” zaradila oko 9 milijuna na prijevarama

stanovi, zgrada

USKOK je na svojim stranicama izvijestio kako je podigao optužnicu protiv petorice članova navodnog zločinačkog udruženja.

Sumnja se da su zaradili najmanje devet milijuna kuna nudeći kupcima gradske stanove po cijenama ispod tržišne, a na čelu skupine, kako se neslužbeno doznaje, je Ivica Đolo, koji je i ranije imao problema s prijevarama.

U priopćenju USKOK-a se kaže:

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana I. Đ. (1978.), H. F. (1972.), R. P. (1979.), G. V. (1987.), Z. G. (1969.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačko udruženje, prijevare u sastavu zločinačkog udruženja te krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja. (17. 5. 2018.)

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka 2015. godine do 19. travnja 2017., na području Zagreba, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike, te više zasad nepoznatih osoba, radi stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi neistinitim predočavanjem većem broju osoba mogućnosti kupnje nekretnina na području Zagreba po cijeni ispod tržišne te na ime realizacije od istih uzimanjem novca u znatnom iznosu, iako stvarne nakane niti mogućnosti da ishode obećano vlasništvo nisu imali.

U cilju realizacije plana, I. okr. te, sukladno njegovoj uputi, II., III., IV. i V. okr. pronalazili su zainteresirane osobe kojima su se okrivljenici predstavljali koristeći se lažnim imenima i svojstvima, neistinito im predočavajući mogućnost kupnje nekretnina na području Zagreba po cijeni nižoj od tržišne, a koje nekretnine su ostavina umrlih osoba bez nasljednika i kao takve prelaze u vlasništvo Grada Zagreba.

Okrivljenici su u više navrata izrađivali i zainteresiranim osobama predočavali nevjerodostojnu dokumentaciju nakon čega su im te osobe, ne posumnjavši u njihove navode, za realizaciju kupoprodaje predavale tražene iznose novca. Na opisani način okrivljenici su pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 9.000.000,00 kuna koji iznos su, sukladno prethodnom planu i dogovoru, međusobno podijelili.